Home / Artykuły / Ciasta z owocami
8 Marzec, 2016

Ciasta z owocami

Posted in : Artykuły on by : admin

Ciasto ucierane z owocami. Proporcje: 20 dag margaryny, 20 dag mąki, 4 jajka, 20 dag cukru, kawałek wanilii lub cukier waniliowy, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka tartej bułki, łyżka cukru pudru do posypania, 2 gruszki, 3 jabłka, 15 śliwek.
Najszybciej ciasto przygotowuje się za pomocą krążka przecierającego minimixa. Jaja, cukier, pokrojoną drobniutko wanilię i stopioną margarynę utrzeć krótko w misce. Następnie dodać mąkę z proszkiem i jeszcze utrzeć. Jeżeli nie mamy minimixa, trzeba najpierw rozetrzeć margarynę z cukrem, a następnie dodawać po jednym jaju i po trosze mąki ciągle ucierając, do wyczerpania się produktów. Jabłka i gruszki obrane i bez gniazd nasiennych pokroić w cienkie plasterki. Śliwki pokroić na połówki odrzucając pestki. Ciasto wymieszać z owocami i włożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Wyrównać powierzchnię i upiec. Upieczone ciasto posypać obficie cukrem pudrem. Najsmaczniejsze jest w dniu upieczenia.

Szarlotka. Proporcje: 50 dag mąki, kostka margaryny, 15 dag cukru, 3 żółtka, łyżka gęstej śmietany, 2 kg jabłek Antonówek, cynamon, łyżka tartej bułki, cukier do posypania.
Mąkę, margarynę i cukier posiekać nożem na stolnicy tak, aby nie było wyczuwalnych grudek tłuszczu. Dodać żółtka, śmietanę i zarobić nożem ciasto. Włożyć je do lodówki, aby nieco stężało. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Zmieszać je z tartą bułką i mielonym cynamonem. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować placki. Jednym plackiem wyłożyć dno blachy. Na ciasto położyć jabłka, spłaszczyć je lekko dłonią i przykryć drugim plackiem. Brzegi ciasta zlepić, a powierzchnię nakłuć widelcem. Szarlotkę upiec. Gorącą, rumianą posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.

Placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami. Proporcje: 35 dag mąki, 25 dag margaryny, 3 żółtka, 1 całe jajo, łyżka gęstej, kwaśnej śmietany, 1 dag drożdży, 75 dag węgierek, cukier puder do posypania.
W przeddzień przygotowujemy śmietanowe ciasto półfrancuskie. Mąkę, rozkruszone drożdże i margarynę posiekać nożem na stolnicy. Następnie dodać sól do smaku, żółtka, całe jajo, śmietanę i zarobić ciasto nożem. Zlepić je rękami, zawinąć w folię i położyć w lodówce. Następnego dnia ciasto rozwałkować starannie, wyłożyć na blachę. Śliwki pokroić na połówki, ułożyć je na cieście przekrojem do góry. Wstawić ciasto do dość mocno nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.

Placek drożdżowy z owocami. Proporcje: 40 dag mąki, 3 lub 4 dag drożdży, około 1,5 szklanki mleka, 10 dag cukru, kawałek wanilii, 3 żółtka, sól, pół kostki margaryny, 75 dag węgierek, cukier puder do posypania.
Przygotować ciasto drożdżowe, a gdy wyrośnie, rozciągnąć je na wysmarowanej tłuszczem blasze i posmarować cienko białkiem. Ułożyć połówki śliwek przekrojem do góry, opierając śliwki jedną o drugą. Ciasto upiec. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.

Tagi: pudełka na ciasto, pudełko na ciasto, ciasta dietetyczne przepisy