HomeArtykuły Ciasta z owocami

Ciasta z owocami

Posted in : Artykuły on by : admin

Szybki placek z agrestem. Proporcje: pół kostki margaryny, 4 jaja, 20 dag mąki, łyżeczka proszku spulchniającego, łyżka posiekanej skórki pomarańczowej gotowanej w syropie, łyżka tłuszczu, łyżka tartej bułki, około 30 dag agrestu, cukier puder do posypania.
Margarynę z jajkami i cukrem zmiksować lub utrzeć na gładką masę. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, a następnie z drobno posiekaną skórką pomarańczową, wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką blachę. Na surowe ciasto rozłożyć agrest, upiec. Gorące ciasto posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.

Placek z jagodami. Proporcje: 40 dag mąki, 5 dag drożdży, około 3/4 szklanki mleka, 10 dag cukru, 3 jaja, pół kostki margaryny, wanilia, 1 litr czarnych jagód, łyżka tartej bułki, tłuszczu do wysmarowania blachy, cukier puder.
Do przesianej na misce mąki dodać połowę ciepłego mleka, rozkruszone drożdże, cukier i po kilku minutach żółtka. Wyrobić ciasto. Dodać następnie stopiony tłuszcz, rozdrobioną wanilię i jeszcze raz wyrobić. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną rozwałkować i przenieść na wysmarowaną blachę. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i zrobić na placku kratkę z obrzeżami. W oczka kraty wsypać jagody wymieszane z tartą bułką. Gdy ciasto nieco podrośnie, wstawić do pieczenia. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rolada biszkoptową z dżemem. Proporcje: 4 jaja, 8 dag mąki, 10 dag cukru oraz arkusz pergaminu, łyżka masła do jego wysmarowania, łyżka tartej bułki, 1 słoik dżemu.
Przed przygotowaniem ciasta wyłożyć płaską blachę pergaminem, wysmarować go masłem i posypać tartą bułką. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, a następnie pianę z białek i ostrożnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę, równo rozsmarować, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec. Ciasto powinno się lekko zrumienić, lecz nie może zbyt mocno wyschnąć. Stolnicę posypać cukrem pudrem. Wyłożyć ciasto na stolnicę odwracając blachę i z gorącego ciasta zdjąć pergamin, posmarować dżemem i szybko zwinąć. Roladę można do wystudzenia zawinąć z powrotem w pergamin, w którym piekło się ciasto. Po wystudzeniu pokroić w skośne piastry, ułożyć je na półmisku opierając jeden o drugi.

Tort jabłkowy. Proporcje: pół kostki margaryny, szklanka cukru, 3 jaja, szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jabłka, łyżka dżemu lub konfitury z wiśni, cukier puder do posypania.
Stopić tłuszcz, dodać do niego jaja i cukier, utrzeć, a potem dodać mąkę przesianą z proszkiem. Jeszcze ucierać. Włożyć ciasto do dużej tortownicy, a na wierzchu ułożyć obrane ósemki jabłek, upiec. Posypać cukrem pudrem i przybrać konfiturą z wiśni.