HomeArtykuły Ciasta z owocami

Ciasta z owocami

Posted in : Artykuły on by : admin

Sernik bez pieczenia z truskawkami. Proporcje: 1 opakowanie twarożku homogenizowanego, 50 dag truskawek, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, 2 łyżki cukru, 2 jaja, cukier waniliowy, 2 paczki herbatników petit-beurre.
Rozpuścić galaretkę w połowie ilości wody przewidzianej na opakowaniu. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, wymieszać z twarożkiem, białkiem ubitym na sztywną pianę i połowę galaretki. W tortownicy ułożyć herbatniki, połowę masy, warstwę truskawek, resztę masy i pozostałe truskawki. Zalać truskawki tężejącą galaretką i zastudzić w lodówce. Tort ozdabiamy bitą śmietaną i podajemy ustawiając na okrągłym półmisku wraz z dnem tortownicy.

Biszkopt z jabłkami w galarecie. Proporcje: 4 jajka, 12 dag cukru, 12 dag mąki, łyżka tłuszczu, łyżka tartej bułki, 4 jabłka, 2 łyżki cukru, galaretka morelowa podwójna.
Wybić jajka, oddzielając żółtka od białek. Wysmarować tłuszczem pergamin, którym wyłożona jest blacha wysmarowaną tłuszczem, posypać tartą bułką. Białka ubić na pianę, a gdy są już ubite ubijać dalej dodając do białek cukier. Następnie ubitą pianę z cukrem wymieszać z żółtkami i mąką, wyłożyć na blachę, wyrównać powierzchnię i wstawić do upieczenia do piekarnika słabo nagrzanego. Upieczony biszkopt wystudzić.
Jabłka obrać, pokroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek pokroić w dość grube plastry, i te obgotować w syropie, tak aby zachowały swój kształt. Osączyć jabłka z syropu i ułożyć jedno obok drugiego na całej powierzchni placka.
Syrop wymieszać z wodą do ilości koniecznej do rozpuszczenia galaretki i rozpuścić ją w podgrzanym płynie. Gdy galaretka zaczyna gęstnieć, zalać nią jabłka ułożone na cieście, zastudzić. Ostrym nożem pokroić ciasto na kwadraty i za pomocą łopatki przełożyć na szklany półmisek. Do nabierania podać łopatkę jak do tortu.
Zamiast jabłek można ułożyć na cieście połówki moreli lub dorodne truskawki, a także można do tego celu wykorzystać owoce z weków i kompotów.

Placek z marmoladą. Proporcje: 40 dag mąki, 20 dag margaryny, sól, 5-6 łyżek zimnej wody, 40 dag marmolady wieloowocowej lub powideł, 4 dag cukru pudru do posypania.
Do przesianej na stolnicę mąki dodać dobrze schłodzoną margarynę i przy pomocy dużego noża posiekać ją dokładnie z mąką, tak, aby nie było wyczuwalnych grudek tłuszczu. Ciasto osolić i skropić przewidzianą ilością wody, a następnie wymieszać nożem a rękami tylko ciasto zlepić. Włożyć ciasto do foliowego woreczka i co najmniej na godzinę odłożyć do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 3 części. 2 części zetrzeć na tarce z dużymi oczkami wprost na blachę oprószoną mąką, równomiernie widelcem rozłożyć ciasto na całą powierzchnię blachy. Na starte ciasto rozłożyć marmoladę lub powidła, a następnie zetrzeć pozostałą ilość ciasta także równomiernie na całą powierzchnię. Przy brzegach blachy lekko nożem wyrównać brzegi i wstawić ciasto do upieczenia do mocno nagrzanego piekarnika. Piec do zrumienienia. Gorące ciasto zaraz po wyjęciu z pieca posypać przez sitko cukrem pudrem i ostrym nożem piłą pokrajać na kwadraty.