HomeArtykuły Ciasta z owocami

Ciasta z owocami

Posted in : Artykuły on by : admin

Szarlotka oszczędna. Proporcje: 30 dag mąki, 15 dag margaryny, 4-5 łyżek zimnej wody, sól, 1 kg jabłek, 2 łyżki tartej bułki, 2-3 łyżki cukru, cynamon.
Ciasto przygotować tak samo jak podano w przepisie na placek z marmoladą. Tortownicę o średnicy około 30 cm oprószyć mąką. Rozwałkować z ciasta placek dosyć cienki i wylepić nim dno i boki tortownicy poniżej górnej krawędzi około 1,5 cm. Ciasto dość gęsto nakłuć widelcem. Skrawki ciasta zebrać i rozwałkować kształtując jednocześnie koło do przykrycia nałożonych do przygotowanej foremki jabłek. Obrane jabłka pokrajać w ćwiartki, a następnie ćwiartki na plasterki, oprószyć je tartą bułką, cynamonem i cukrem, wyłożyć do ciasta, lekko ucisnąć, przykryć krążkiem ciasta, który może być nieco mniejszy jak tortownica. Szarlotkę wstawić do upieczenia do mocno nagrzanego piekarnika.

Szarlotka

Szarlotka

Pierożki z jabłkami. Proporcje: 40 dag mąki, 20 dag margaryny, 5-6 łyżek zimnej wody, sól, jabłka, 4 dag cukru pudru do posmarowania.
Przygotować takie same ciasto jak na placek z marmoladą, a po schłodzeniu w lodówce rozwałkować ciasto na cienki placek, wykrawać szklanką lub foremką krążki. Jabłka obrać, pokrajać w ósemki, wydrążyć gniazda nasienne. Układać na krążki ciasta ósemki jabłek kładąc częścią od gniazd nasiennych wzdłuż średnicy koła, zawinąć połówki lekko każdą przyciskając na jabłka. Ułożyć tak przygotowane pierożki na blachach oprószonych mąką, wstawić do upieczenia do mocno nagrzanego piekarnika. Gorące pierożki po upieczeniu złożone na szklany półmisek posypać cukrem pudrem.

Placek orzechowy. Proporcje: 6 jajek, 18 dag cukru pudru, 12 dag wyłuskanych orzechów włoskich, 2 łyżki tartej bułki, 2 dag tłuszczu do wysmarowania blachy, łyżka tartej bułki do wysypania blachy.
Długą, wąską blachę wysmarować masłem lub margaryną, wysypać tartą bułką. Wyłuskane orzechy zemleć w maszynce do orzechów. Wybić jajka oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pozostawiając łyżkę cukru do dodania pod koniec ubijanej piany z białek. Ubić z białek pianę. Na utarte żółtka wyłożyć pianę, wsypywać orzechy i tartą bułkę i ruchem od dna i boków naczynia ku środkowi ostrożnie mieszać aż do połączenia się składników. Wyłożyć ciasto do przygotowanej blachy, wstawić do pieczenia do słabo nagrzanego piekarnika. W czasie pieczenia unikać potrząsania blachą, bo ciasto dość łatwo opada. Upieczony placek wystudzić w formie, a wyjąć okrawając najpierw brzegi, dopiero po wystudzeniu.