HomeArtykuły Co i jak suszyś

Co i jak suszyś

Posted in : Artykuły on by : admin

Morele suszone. Do suszenia wybiera się morele dojrzałe, lecz twarde, zupełnie zdrowe, nie poobijane. Morele można na chwilę zanurzyć na cedzaku do wrzącej wody, a następnie przelać zimną wodą. Ostudzone w ten sposób morele przepołowić i oddzielić pestki, bo znacznie lepszy susz otrzymuje się z połówek owoców, a ponadto morele szybciej wysychają. Połówki moreli rozłożyć na sitkach i suszyć w piekarniku lub piecu chlebowym bardzo słabo nagrzanym podobnie jak śliwki węgierki.

Susze z warzyw liściowych. Świeża natka pietruszki, zielony koper, młode listki selera uzupełniają wartość witaminową posiłków, poprawiając jednocześnie smak potraw. Na zimę warto więc przygotować susz z tych warzyw; będzie wprawdzie pozbawiony witamin, lecz zachowa nadal przyjemny smak i aromat.
Zielone młode listki kopru i pietruszki wymyć, osączyć z wody, ułożyć cienką warstwą na sicie. Wyschnięte tak, że łatwo się kruszą, ułożyć w szczelnych pudełkach lub słojach. Dla ułatwienia można po osączeniu liście drobno pokroić, a następnie dopiero suszyć.
Z środkowych liści selera poobrywać same blaszki liściowe, dokładnie wymyć, osączyć z wody. Liście drobno posiekać nierdzewnym nożem, wysuszyć. Ułożyć każdy gatunek suszu oddzielnie.
Podobnie można przygotować susz z zielonych liści pora. Susze te wykorzystuje się zimą, jako aromatyczną i smaczną przyprawę ziołową — do zup, sosów, potraw z kasz czy ziemniaków.

Suszone morele

Suszone morele

Groszek zielony suszony. Młode strąki groszku wyłuskać, odrzucając jednocześnie nasiona uszkodzone. Zaraz po wyłuskaniu groszek włożyć do wrzącej wody i obgotować 3-5 minut. Odcedzony groszek przelać zimną wodą, osączyć, a następnie rozłożyć cienką warstwą na sitach i suszyć w temperaturze około 40°C. Po kilku godzinach suszenia groszek wymieszać. Można dosuszyć w temperaturze wyższej. Wysuszony groszek zsypać do torby papierowej i przechowywać w suchej spiżarni. Dobrze wysuszony groszek powinien mieć ciemnozielone zabarwienie, zmarszczki na powierzchni, słodki smak i przyjemny zapach. Zabarwienie żółtawe wskazuje na zbyt wysoką temperaturę podczas suszenia.

Fasola szparagowa suszona. Do suszenia zbiera się bardzo młode strąki fasoli z odmian nie posiadających włókien bocznych. W zebranych strąkach nasiona powinny być jeszcze bardzo małe i wodniste. Świeżo zebrane strąki po dokładnym wymyciu obgotowuje się 3-4 minuty w wodzie, odcedza i studzi przelaniem wodą zimną. Strączki należy pokroić na mniejsze kawałki, odcinając jednocześnie końce. Pokrojoną fasolę układa się cienką, najlepiej pojedynczą warstwą, na sitach i suszy w bardzo słabo nagrzanym piekarniku przy otwartych drzwiczkach.