HomeArtykuły Co i jak suszyś

Co i jak suszyś

Posted in : Artykuły on by : admin

Pietruszka-korzeń suszona. Korzenie pietruszki po wymyciu i oczyszczeniu, myje się znowu i kroi ostrym nożem na podłużne piastry grubości 0,5 cm. Tak pokrojoną pietruszkę trzeba zanurzyć najlepiej na cedzaku, na 2-3 minuty do wrzącej wody, a następnie przelać wodą zimną, osączyć. Ułożyć krajankę na sitach lub nawlec na druty i suszyć w słabo nagrzanym piekarniku.

Selery suszone. Selery suszy się tak samo jak korzenie pietruszki. Przy zdejmowaniu suszu niedosuszone kawałki selera czy pietruszki należy dosuszyć, dlatego — szczególnie przy nierównych plastrach susz trzeba zdejmować bardzo starannie.

Suszona włoszczyzna. W skład włoszczyzny wchodzą: marchew, seler, por, pietruszka, kapusta włoska, niekiedy cebula.
Marchew, pietruszka i seler należy — po bardzo dokładnym oczyszczeniu i umyciu — pokroić ostrym nożem w cienkie, podłużne plasterki. Następnie każde warzywo osobno zanurzyć na 2 minuty (najlepiej na cedzaku) do wrzącej wody. Po upływie tego czasu wyjąć, przelać zimną wodą i po dokładnym osączeniu rozłożyć cienką warstwą na sicie. Suszyć najpierw w temperaturze pokojowej, a następnie dosuszyć w letnim piekarniku.
Por oczyścić z zewnętrznych, uszkodzonych liści, bardzo dokładnie wymyć i po osączeniu z wody pokroić razem z częściami zielonymi w cienkie pierścienie, rozsypać cienką warstwą na sicie i wysuszyć.
Liście kapusty włoskiej — po oddzieleniu grubych nerwów liściowych, które schną znacznie dłużej niż same liście — pokroić w kostkę i również rozsypane na sitach wysuszyć. Wysuszone warzywa można zmieszać zachowując proporcje stosowane przy zestawie włoszczyzny lub przechowywać dobrze wysuszone każde oddzielnie w szczelnie zamkniętych słoikach. Warzywa wchodzące w skład włoszczyzny można do suszenia zetrzeć na tarce z dużymi otworami i suszyć rozsypane gatunkami na kartkach papieru rozłożonych na grzejnikach.