Home / Artykuły / Dania z warzyw z dodatkiem mięsa
10 Luty, 2016

Dania z warzyw z dodatkiem mięsa

Posted in : Artykuły on by : admin

W codziennej praktyce dania z warzyw z dodatkiem mięsa z konieczności bardzo niewielkim znajdują dość szerokie zastosowanie, a właściwie przygotowane dostarczają sporo cennych składników pokarmowych.
Niewielki dodatek mięsa podnosi wartość biologiczną białka roślinnego zawartego w warzywach. Swoisty smak warzyw podnoszą substancje aromatyczno-smakowe mięsa. Są to więc niezależnie od wartości odżywczej potrawy smakowite i powszechnie lubiane.
Do sporządzania potraw mięsno-warzywnych wykorzystać można każde mięso pochodzące ze zwierząt rzeźnych, drobiu, a także niektóre wędliny np. kiełbasę parówkową, zwyczajną, mortadelę czy jasną mielonkę wieprzową.

Najczęściej mięso pokrajane na małe kawałki obsmaża się i dusi z niewielkim dodatkiem wody. Takie postępowanie umożliwia wykorzystanie mięsa niższego asortymentu zawierającego więcej tłuszczu, błon, ścięgien, powięzi, które rozklejają się podczas duszenia i nawet podnoszą smak potraw. Wobec konieczności dłuższego ogrzewania nawet mięsa w małych kawałkach jak warzyw te ostatnie dodaje się do potraw po częściowym zmięknięciu mięsa. Wyjątek pod tym względem stanowi mięso kurcząt.
Do sporządzania potraw warzywno-mięsnych szerokie zastosowanie znajduje mięso mielone surowe, a niekiedy także ugotowane lub duszone i następnie zmielone.
Ujemną cechą potraw warzywno-mięsnych jest stosunkowo duża ich praco- i czasochłonność aczkolwiek nie wszystkich. Ułatwić sporządzanie tych potraw można przez rozłożenie wszystkich koniecznych czynności na etapy np. pokrajane mięso podsmażyć i poddusić wieczorem, przechować w lodówce. Rano przed wyjściem do pracy oczyścić warzywa, a po przyjściu z pracy warzywa rozdrobnić, dodać do mięsa i razem dogotować. Trwa to akurat tyle czasu ile potrzeba do ugotowania ziemniaków, z którymi najczęściej się te potrawy podaje. Do wszystkich potraw mięsnych konieczny jest obok przypraw podstawowych takich jak sól i pieprz dodatek przypraw ziołowych zielonych lub suszonych np. liście kopru, pietruszki, selera, nasiona kopru lub kminku, majeranek.