Home / Artykuły / Ile przetworów przygotować
12 Marzec, 2016

Ile przetworów przygotować

Posted in : Artykuły on by : admin

Zagadnienie to najlepiej ilustrują przykłady dotyczące warzyw i owoców występujących okresowo. Na przykład warzywem o bogatej wartości odżywczej i szerokim zastosowaniu w żywieniu są pomidory.
Przyjmując, że okres dojrzewania, a zatem i spożycia w stanie naturalnym trwa około 3 miesięcy (w zaokrągleniu 100 dni), na pozostałą część roku trzeba z tych cennych warzyw przygotować przetwory.
Z wyliczeń wynika, że dla 1 osoby w rodzinie – zależnie od jej składu osobowego – trzeba przewidzieć od 21 do 36 kg pomidorów, które należy przerobić i utrwalić. Ponieważ w zimie i na przedwiośniu mamy w sprzedaży coraz więcej pomidorów mrożonych, a ponadto do wielu potraw gospodynie używają koncentratu pomidorowego przygotowanego przemysłowo, ilość przetworzonych w domu pomidorów można zmniejszyć.


W podobny sposób należy obliczać ilość owoców bogatych w witaminę C. Licząc od wczesnego zbioru truskawek, co zwykle następuje w ostatniej dekadzie maja, poprzez zbiór porzeczek, malin, jagód leśnych, owoce te będą dostępne w stanie naturalnym do połowy września, czyli około 3 miesięcy. Na pozostałe miesiące roku trzeba przygotować przetwory z tych produktów lub zaopatrywać się w mrożonki. Część drogich mrożonek mogą zastąpić warzywa kapustne lub zwiększone ilości przecieru pomidorowego. Jednakże, przyjmując – zgodnie z normami – (spożycie 30-15 gramów dziennie przez 1 osobę) do przetworzenia trzeba przygotować 5 do 3 kg tych owoców i ilość tę pomnożyć przez liczbę osób w rodzinie.