HomeArtykuły Inne potrawy z owocami

Inne potrawy z owocami

Posted in : Artykuły on by : admin

Śliwki na jarzynkę. Proporcje: 50 dag śliwek, jabłko, sól, majeranek, cukier do smaku, 2 łyżki tłuszczu lub sosu od pieczeni.
Umyte śliwki przekroić na połówki i oddzielić pestki. W emaliowanym naczyniu podgrzać olej lub smalec (najlepiej pozostały po pieczeni) czy smalec z gęsi, włożyć śliwki, osolić, oprószyć majerankiem, cukrem, dodać pokrajane w cząstki jabłko i potrząsając naczyniem krótko dusić. Jest to znakomity dodatek do wielu potraw mięsnych podany na gorąco. Na zimno może być podany jako dodatek do kanapek.

Śliwki zapiekane w wędzonym boczku. Proporcje: śliwki, 20 dag wędzonego boczku, zielenina.
Boczek pokroić w bardzo cienkie plasterki takiej wielkości, aby każdym plasterkiem można było zawinąć śliwkę. Umyte śliwki nadkroić, oddzielić pestkę, zawinąć w plasterek boczku i spiąć patyczkiem lub kilka śliwek nabić po zawinięciu w boczek na szpadki od spinania zrazów. Tak przygotowane śliwki oprószyć majerankiem i wstawić przed samym podaniem do upieczenia do mocno nagrzanego piekarnika lub upiec w prodiżu.

Śliwki duszone z cebulą lub porami. Proporcje: 10 dag boczku wędzonego, 2 cebule, 2 pory, 25 dag. węgierek, sól, odrobina cukru, majeranek do smaku.
Boczek wędzony pokroić w drobne słupki, włożyć na patelnię lekko natłuszczoną olejem lub smalcem i podsmażyć, lecz nie rumienić zbyt mocno. Do podsmażonego boczku dodać pokrojoną w półpierścienie cebulę lub pory i chwilkę razem podsmażyć, a na końcu dodać połówki śliwek bez pestek i pod przykryciem razem poddusić. Potrawę przyprawić do smaku solą, majerankiem, odrobiną cukru, a można również posypać przyprawą „Włoską” lub przyprawą do potraw „Jarzynka”. Jest to znakomity dodatek do pieczywa.

Śliwki

Śliwki

Knedle z owocami. Proporcje: 75 dag ugotowanych ziemniaków, 20 dag mąki, 2 jajka, truskawki lub śliwki, szklanka śmietany do polania, cukier do posypania.
Przygotować ciasto ziemniaczane, uformować z niego dość gruby wałek. Wałek ciasta pokroić na niezbyt grube placuszki. Na każdy placuszek położyć umytą truskawkę i zawinąć knedle. Zaraz po zrobieniu knedle ugotować. Podawać polane śmietaną i posypane cukrem.

Naleśniki biszkoptowe z truskawkami lub poziomkami. Proporcje: 1 szklanka mleka, 1 szklanka mąki, 2 jajka, łyżka oleju lub smalcu, sól, 40 dag truskawek, szklanka śmietany, cukier do smaku.
Do mleka dodać żółtka, rozmieszać i wyrobić ciasto z dodatkiem mąki. Rozrzedzić ciasto do właściwej gęstości ciepłą wodą, dodać stopiony smalec, ubitą pianę z białek. Przed smażeniem pierwszego naleśnika posmarować patelnię tłuszczem, następnie naleśniki można smażyć już bez natłuszczania patelni. Umyte i oczyszczone truskawki rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną i sosem tym polewać złożone w chusteczkę naleśniki, posypać po wierzchu cukrem.