HomeArchive by category "Artykuły" (Page 2)

Przetwory z winogron

Przetwory z winogron
Posted in : Artykuły on by : admin

Owoce winorośli uprawianej na działkach są dosyć kwaśne i dlatego, przy ograniczonej ilości cukru warto je łączyć, np. z gruszkami, dynią lub jabłkami uzyskuje się wtedy różne i smaczne przetwory, przydatne w codziennym żywieniu.

Przepisy różne

Przepisy różne
Posted in : Artykuły on by : admin

Koper solony. Młode listki kopru należy przebrać, następnie dokładnie opłukać i rozłożyć na czystej ściereczce lub na sicie w celu osączenia wody. Na 0,5 kg kopru należy przygotować 5 dag soli. Koper pokroić na mniejsze niż 1-centymetrowe kawałki, wymieszać z solą i uciskając dość mocno układać w małych słoikach, uprzednio wymytych i wyparzonych.

Co i jak suszyś

Co i jak suszyś
Posted in : Artykuły on by : admin

Suszenie na pewno nie jest najlepszym sposobem utrwalania owoców i warzyw, ale przydatnym chociażby ze względu na ochronę produktów przed zepsuciem czy też przygotowanie produktów tradycyjnych o specjalnym zapachu i smaku, np. suszone owoce, grzyby, warzywa.

Warzywa i owoce kwaszone

Warzywa i owoce kwaszone
Posted in : Artykuły on by : admin

Utrwalanie przez kwaszenia niektórych produktów znane jest dawno. Kwaszone produkty są trwalsze dzięki pożytecznej w tym przypadku działalności bakterii fermentacji mlekowej, przetwarzających zawarty w kwaszonych produktach cukier na kwas mlekowy. Chroni on kwaszone produkty przed gniciem, ale tylko wówczas, gdy jego stężenie będzie dostateczne, czyli będzie wynosiło 2%.

Przetwory utrwalane cukrem

Przetwory utrwalane cukrem
Posted in : Artykuły on by : admin

Przetwory z dużym dodatkiem cukru mają wysoką wartość energetyczną i na ogół zastosowanie ich w codziennym żywieniu jest dość ograniczone, szczególnie konfitur. Dlatego każda gospodyni przygotowując plan przetworów dla potrzeb własnej rodziny uwzględnia w nim przede wszystkim te przetwory, które w rodzinie są lubiane, przydatne na co dzień i te robi w ilościach istotnie potrzebnych.

Przetwory pasteryzowane z warzyw

Przetwory pasteryzowane z warzyw
Posted in : Artykuły on by : admin

W warunkach domowych można przygotować wiele urozmaiconych przetworów z warzyw, pamiętając jednak o ogólnych zasadach i skuteczności pasteryzacji, która jest większa dla produktów kwaśnych lub zakwaszonych, jak i nie kwaśnych. Spośród warzyw tylko nieliczne są dostatecznie kwaśne. Oprócz pomidorów można jeszcze pasteryzować szczaw czy rabarbar; wszystkie pozostałe warzywa mają odczyn prawie obojętny i dlatego skuteczność
Read more

Sprzęt przydatny w przetwórstwie i opakowania

Sprzęt przydatny w przetwórstwie i opakowania
Posted in : Artykuły on by : admin

W zasadzie w gospodarstwie domowym przetwory z owoców i warzyw przygotowuje się za pomocą sprzątu ogólnoużytkowego. Do koniecznego sprzętu zaliczyć trzeba kilka różnej wielkości misek emaliowanych, służących do mycia, przebierania, drelowania i rozdrabiania owoców oraz do mieszania warzyw.

Ile przetworów przygotować

Ile przetworów przygotować
Posted in : Artykuły on by : admin

Zagadnienie to najlepiej ilustrują przykłady dotyczące warzyw i owoców występujących okresowo. Na przykład warzywem o bogatej wartości odżywczej i szerokim zastosowaniu w żywieniu są pomidory. Przyjmując, że okres dojrzewania, a zatem i spożycia w stanie naturalnym trwa około 3 miesięcy (w zaokrągleniu 100 dni), na pozostałą część roku trzeba z tych cennych warzyw przygotować przetwory.

Przetwory z owoców i warzyw

Przetwory z owoców i warzyw
Posted in : Artykuły on by : admin

Utrwalanie przetworzonych owoców i warzyw otrzymanych z działki jest nieodłączną częścią pracy wszystkich działkowiczów. Jest to działanie wynikające z podstaw tworzenia ogrodów działkowych, których celem jest m.in. poprawa wyżywienia rodziny.