HomeArtykuły Napoje owocowe i kompoty

Napoje owocowe i kompoty

Posted in : Artykuły on by : admin

Napoje owocowe mogą być sporządzane na surowo z soku owoców, mogą być także przygotowane z wywaru owocowego, z owoców świeżych, pasteryzowanych czy suszonych. Napoje z samych owoców powinny być, w miarę możliwości, klarowne. Nie wymaga się tej cechy od napojów owocowo-mlecznych. W większości przepisów ilość cukru może być regulowana wg upodobania.
Napoje surówkowe jedno- i wieloowocowe. Proporcje: 2 szklanki wyciśniętego soku owocowego, woda, cukier, kostki lodu, kilka dorodnych owoców do dekoracji.
Świeżo wyciśnięty przez sokowirówkę sok odstawić do lodówki, następnie zlać do szklanek, nalewając około połowy wysokości naczynia. Dodać przegotowaną i ochłodzoną wodę z cukrem i kostkę lodu.
Przed nalaniem soku można brzegi szklanek umoczyć w wodzie, a następnie w cukrze. Na brzeg każdej szklanki lub napoju włożyć grono porzeczek czy dorodną malinę albo truskawkę, albo zatknąć krążek cytryny.

Napoje mleczno-owocowe. Proporcje: 1 litr mleka zsiadłego lub kefiru, 30 dag owoców takich jak truskawki, porzeczki czarne, maliny, poziomki oraz cukier do smaku.
Surowe owoce przetrzeć przez sito lub zmiksować z małym dodatkiem mleka lub kefiru i cukru. Następnie wlać resztę mleka i jeszcze raz zmiksować. Napój rozlać do szklanek, dodać kostkę lodu lub na dno szklanek włożyć po 1/4 kostki lodów „Bambino”. Udekorować owocami, z których napój jest przygotowany.

Kruszon jabłeczny. Proporcje: 1 kg jabłek (np. odmiana Starking lub Koksa Pomarańczowa), 25 dag cukru, sok z jednej cytryny i otarta skórka, butelka białego wina słodkiego, butelka wody mineralnej.
Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki i przesypać cukrem, skórką cytrynową i skropić sokiem z cytryny, przykryć. Odstawić na kilka godzin. Następnie wlać białe wino i jeszcze raz odstawić, a następnie wymieszać. Nalewać do szklaneczek po 2/3 wina i dolewać wody mineralnej lub sodowej. Można włożyć po kostce lodu.

Kompot wieloowocowy. Proporcje: 2 gruszki, 2 jabłka, 8-12 śliwek, 2 szklanki wody, pół szklanki cukru.
Zagotować wodę z cukrem. Włożyć do syropu najpierw połówki gruszek, podgotować do zmięknięcia, wyjąć do salaterki. Do syropu włożyć połówki lub ćwiartki jabłek, ugotować, wyjąć. Jako ostatnie włożyć do gotowania śliwki w całości lub w połówkach, ugotować. Ułożone w salaterce owoce zalać syropem, wystudzić.

Kompot z owoców jagodowych. Proporcje: 2 szklanki wody, 3/4 szklanki cukru, 25 dag truskawek i agrestu czy porzeczek i truskawek albo malin.
Zagotować wodę z cukrem, włożyć agrest, doprowadzić do wrzenia i zagotować. Dodać truskawki albo porzeczki czy maliny. Kompot wystudzić.

Tagi: wyciskanie soków, wyciskarki soków, naturalne soki