Home / Artykuły / Owoce róży
29 Czerwiec, 2016

Owoce róży

Posted in : Artykuły on by : admin

W Polsce znanych jest około 20 gatunków dzikich róż, których dojrzałe owoce są najcenniejszym źródłem witaminy C. Do najzasobniejszych w witaminę C należą owoce róży pomarszczonej — zawierają około 800 mg witaminy C w 100 g owoców. Dojrzałe są ciemnoczerwone i przypominają kształtem małe spłaszczone pomidory. Oprócz witaminy C owoce róż zawierają także między innymi cukry, składniki mineralne, kwasy organiczne, karoten. Niestety tych wartościowych owoców nie można jeść na surowo. Przygotowuje się z nich wyciągi wodne, przeciery, wina, dodaje do kompotów z owoców mało zasobnych w witaminę C. Można je również suszyć i susz wykorzystywać do sporządzania wyciągów wodnych.

Sok-wyciąg z owoców róży. Proporcje: 1 kg owoców róży, 2 l wody, 60-70 dag cukru.
Umyte owoce róży przekrajać na połowy, bardzo starannie wybrać nasiona razem z krzemionkowymi włoskami i jeszcze po oczyszczeniu z nasion kilka razy umyć. Zaleca się dodatkowo rozdrobnić połówki owoców. Przygotowane owoce zalać przegotowaną, wrzącą wodą, przykryć garnek i ustawić na małym ogniu. Przez 30 minut utrzymywać zawartość naczynia w temperaturze bliskiej wrzenia, nie dopuszczając jednak do zagotowania. Następnie odcedzić wyciąg, osłodzić. Owoce można zalać drugą porcją wrzącej wody w ilości 1-1,5 l i znów ogrzewać przez 30 minut, odcedzić. Obydwa wyciągi połączyć. Sok-wyciąg zlać do butelek lub słoików, pasteryzować przez 15 minut. Sok można stosować do napojów, kisieli, kompotów. Pozostałe po odcedzeniu soku owoce trzeba podgrzać i przetrzeć przez sitko. Przecier dodać do marmolady jabłeczno-różanej.

Marmolada jabłeczno-różana. Proporcje: 1 kg przecieru z pieczonych jabłek, przecier z owoców róży pozostałych z przyrządzania soku-wyciągu, 80 dag-1 kg cukru.
Obydwa przeciery ogrzewać w płaskim szerokim naczyniu często mieszając, gdyż przetwór pryska. Po kilkuminutowym gotowaniu dodać cukier, i jeszcze ogrzewać razem aby zagęścić. Gorącą marmoladę włożyć do małych słoików, natychmiast uszczelnić.
Marmoladę wykorzystuje się jako dodatek do pieczywa (nawet dla małych dzieci), zawiera dużo witamin w porównaniu z innymi jesiennymi przetworami.