HomeArtykuły Owoce róży

Owoce róży

Posted in : Artykuły on by : admin

Witaminowy przecier z jabłek, dyni i owoców róży. Proporcje: 1 kg jabłek, 50 dag dyni, 30 dag owoców róży, cukier do smaku.
Bardzo dokładnie wymyte jabłka odmian łatwo rozgotowujących się z całkowicie zdrową skórką pokrajać na ćwiartki i z dodatkiem minimalnej ilości wody, rozgotować, gorące przetrzeć przez sitko. Obraną dynię także rozgotować w bardzo małej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć. Owoce róży po umyciu i wydrążeniu nasion, kilkakrotnym płukaniu zalać taką ilością wody, aby pokrywała owoce w naczyniu, gotować 8 minut i natychmiast gorące przetrzeć przez sitko. Przeciery dobrze jest robić jednocześnie, łączyć gorące, osłodzić do smaku. Przecier dla małych dzieci włożyć do słoików do jedno lub dwukrotnego podania. Słoiki z przecierem pasteryzować 15 minut.

Owoce róży w konfiturowym syropie. Proporcje: 1 kg owoców róży, 1,25 kg cukru, 2,5 szklanki wody, pół łyżeczki kwasu cytrynowego.
Owoce róży pomarszczonej pokrajać na połówki, wydrążyć nasiona i usunąć włoski, starannie wymyć. Włożyć owoce do wrzącej wody, aby swobodnie pływały, gotować 4-5 minut, odcedzić. Odmierzyć 2,5 szklanki wywaru, wsypać połowę cukru, zagotować. Do tak przygotowanego syropu włożyć owoce róży, zagotować i odstawić do następnego dnia. Następnego dnia dodać pozostały cukier zagotować i po kilkuminutowym gotowaniu włożyć różę do małych słoików, zalać gorącym syropem
i słoje szczelnie zamknąć. Przygotowana róża jest smaczna i dekoracyjna, bardzo zasobna w witaminę C, i ma piękne zabarwienie.

Marynata słodka z owoców róży. Proporcje: 50 dag owoców róży, 2 szklanki wody, 30 dag cukru, pełna łyżeczka kwasu cytrynowego.
Oczyszczone połówki owoców róży obgotować przez 4-5 minut w niewielkiej ilości wody, odcedzić, ułożyć w słoikach niezbyt ciasno. Odlać 2 szklanki wywaru, zagotować go z cukrem, dodać kwas cytrynowy. Gorącym, kwaśnym syropem napełnić słoiki z owocami, zamknąć i przez 15-18 minut pasteryzować.

Owoce róży suszone
Całkowicie dojrzałe owoce róży oczyścić z szypułek, kilkakrotnie umyć i rozłożyć pojedyńczą warstwą na papierze, aby osączyć je z wody. Potem można owoce ułożyć na sitach i suszyć w promieniach słońca, a następnie dosuszać w letnim piekarniku. Można również owoce róży pokrajać na połówki, oczyścić z nasion i włosków, wypłukać, osączyć z wody i dopiero suszyć. Susz z owoców z róży jest także zasobny w witaminy. Wykorzystuje się go do sporządzania bardzo smacznej herbaty. Na szklankę napoju należy łyżkę suszu zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na około 25 minut.
Susz z owoców z róży może być także wykorzystany do wzbogacania w witaminę C zimowych kompotów z jabłek lub z owoców mrożonych.