Home / Artykuły / Podział warzyw i owoców na grupy
4 Styczeń, 2016

Podział warzyw i owoców na grupy

Posted in : Artykuły on by : admin

Skład chemiczny, a zatem wartość owoców i warzyw nie jest jednakowa. Ze względu na przewagę jednego lub kilku składników odżywczych wszystkie warzywa i owoce zostały podzielone na trzy grupy.
Grupę pierwszą stanowią warzywa i owoce bogate w witaminę C, a więc z warzyw wszystkie kapustne (kapusta biała, włoska, czerwona, brukselka, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepa, jarmuż), a także pomidor, papryka, zielona pietruszka, zielony koper i szczypior. Natomiast z owoców do grupy tej należą: porzeczki (czarne i czerwone), truskawki, agrest, maliny, jeżyny, poziomki, jagody-czernice, wreszcie mało u nas wykorzystywane owoce dzikiej róży i rokitnika. Do grupy tej zalicza się również owoce cytrusowe, jednak w naszych warunkach nie są to produkty masowego i powszechnego spożycia. W codziennym żywieniu wszystkie wymienione warzywa i owoce mogą się wzajemnie zastępować, natomiast warzyw z tej grupy nie można zastąpić burakami lub marchwią, a owoców jagodowych – owocami pestkowymi czy ziarnkowymi.


Grupę drugą stanowią warzywa i owoce zawierające karoten (prowitamina A), który w organizmie człowieka przetwarzany jest na witaminę A. Warzywa i owoce należące do tej grupy mają zabarwienie żółtopomarańczowe i zielone, w drugim przypadku karoten maskowany jest zielonym chlorofilem. Z warzyw należą tutaj: marchew, dynia, fasola szparagowa, zielony groszek, wszystkie odmiany zielonej sałaty, szpinak, szczaw i inne zielone warzywa liściaste. Oprócz wymienionych warzyw, do tej grupy można również dodać pomidory, paprykę, jarmuż, zieloną pietruszkę, koper, szczypior, gdyż oprócz witaminy C zawierają także dużo karotenu. Z owoców obfitujące w katoten są morele.
Grupę trzecią warzyw i owoców stanowią wszystkie pozostałe, lecz nie należące do grupy pierwszej ani drugiej. Warzywa i owoce grupy trzeciej zawierają znacznie mniej witamin, ale obfitują w składniki mineralne, substancje aromatyczne i smakowe, cukry, kwasy organiczne, błonnik i fitoncydy. Z warzyw zalicza się do niej: cebulę, czosnek, buraki, selery, pory, ogórki, kabaczki, cukinię, szparagi, chrzan, rzodkiewkę, rzodkiew, rzepę, brukiew, skorzonerę. Z owoców do grupy trzeciej należą: jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, winogrona, arbuzy i melony.
W codziennych posiłkach powinny występować warzywa czy owoce po jednym z każdej grupy, gdyż tylko w taki sposób można dostarczyć człowiekowi wszystkich koniecznych składników odżywczych, w które obfitują te produkty.