HomeArtykuły Potrawy duszone z mięsa królika

Potrawy duszone z mięsa królika

Posted in : Artykuły on by : admin

Królik duszony z czosnkiem. Proporcje: udka królika, sól, pieprz, łyżeczka mąki, odrobina tymianku lub melisy, liść laurowy, łyżka tłuszczu, 4-5 ząbków czosnku, sok z cytryny lub odpowiednia ilość kwasu cytrynowego, pęczek zielonej pietruszki.
Każde udko królika przekroić na 3-4 części. Mięso osolić, oprószyć pieprzem i mąką, obrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Obrumienione mięso posypać roztartymi przyprawami, skropić sokiem z cytryny lub odpowiednią ilością rozpuszczonego kwasu cytrynowego. Podlać małą ilością wody. Gotować, nie przykrywając zbyt szczelnie naczynia. W miarę wyparowywania dolewać wody lub wywaru z warzyw. Gdy mięso już prawie miękkie — włożyć drobno pokrajany czosnek, wsypać natkę pietruszki, potrząsnąć naczyniem i jeszcze krótko ogrzewać pod przykryciem. Podawać z dodatkiem ziemniaków i surówki z porów z jabłkami.

Królik duszony z grzybami. Proporcje: comber i udka królika, 2 cebule, tymianek, rozmaryn, jałowiec, pieprz, łyżka oleju, łyżka mąki, sól, łyżka tłuszczu, 2 pomidory, 25 dag grzybów prawdziwych lub kurek czy pieczarek, 10 dag wędzonego boczku, pół szklanki białego wina, zielona pietruszka.
Drobno pokrojoną cebulę wymieszać ze sporą ilością ziół i olejem. Comber i udka królika pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z tą zaprawą i ułożone w salaterce, przykryte, odstawić na 1 dzień do lodówki. Następnie mięso wyjąć, osolić, oprószyć mąką. Na tłuszczu podsmażyć najpierw boczek, skwarki wyjąć, gdy zaczną się rumienić. Na tłuszczu obrumienić mięso, dodać cebulę z przyprawami, obrane ze skórki pokrojone w cząstki pomidory, skwarki z boczku i pół szklanki wina. Przykryć i przy bardzo powolnym wrzeniu dusić do miękkości. Oczyszczone grzyby drobno pokroić, krótko podsmażyć i dodać do potrawy, razem dogotować do miękkości. Sos będzie gęsty, dlatego w czasie duszenia trzeba kilkakrotnie potrawę zamieszać, aby nie przywierała do dna naczynia. Podawać z makaronem lub z kopytkami, ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.

Królik z pieczarkami. Proporcje: comber i udka królika, sól, pieprz, łyżka mąki, 2 łyżki oleju, 2 dag masła, 25 dag pieczarek, pół szklanki śmietanki, pęczek zielonej pietruszki.
Comber i udka królika pokroić na mniejsze kawałki, osolić, oprószyć pieprzem i otoczyć w mące. Obrumienić królika na rozgrzanym oleju, wyjąć, a do tłuszczu dodać drobno pokrojone pieczarki, cebulę, masło i krótko podsmażyć. Następnie wlać szklankę wody lub wywaru z warzyw. Włożyć do sosu mięso. Przykryć naczynie i dusić do miękkości. Rozmieszać śmietankę z resztą mąki, zalać mięso i wsypać dużo drobno posiekanej pietruszki, zagotować. Przed podaniem jeszcze dodatkowo posypać mięso i sos zieloną pietruszką. Potrawa ta ogromnie zyskuje na smaku, jeżeli oprócz wody do duszenia doda się pół szklanki białego wina. Podawać tak przygotowanego królika z dodatkiem ziemniaków i sałatki z czerwonej kapusty.