HomeArtykuły Potrawy duszone z mięsa królika

Potrawy duszone z mięsa królika

Posted in : Artykuły on by : admin

Comber z królika w sosie grzybowym. Proporcje: comber z dużego królika, sól, ząbek czosnku, łyżka tłuszczu, cebula, kilka suszonych grzybów lub kilka pieczarek, pół szklanki śmietany, łyżeczka mąki, pieprz, zielenina.
Umyty comber ostrym nożem ponacinać w stawach od strony wewnętrznej, mięso posolić, natrzeć czosnkiem. Obrumienić mięso na tłuszczu, dodać cebulę, pokrajane pieczarki, jeszcze krótko podsmażyć. Podlać mięso niewielką ilością wody, przykryć i dusić do miękkości. Grzyby suszone zamiast pieczarek dodać dopiero po podlaniu wodą. Gdy mięso jest miękkie wyjąć je z sosu, pokrajać w miejscach, gdzie na surowo było ponadcinane. Sos podprawić śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować, przyprawić do smaku pieprzem. Włożyć mięso do sosu i razem mocno podgrzać. Najlepiej podawać z dodatkiem surówki i ziemniaków.

Mięso z królika w warzywach. Proporcje: udka królika, sól, 2 łyżki tłuszczu, marchew, pietruszka, kawałek selera, por, kawałek kapusty włoskiej, pół szklanki przecieru pomidorowego, łyżka tłuszczu, łyżka mąki, mielona papryka.
Ostrym nożem bardzo starannie oddzielić mięso od kości. Kości wykorzystać na zupę a mięso pokrajać w niezbyt grubą kostkę. Mięso oprószyć lekko solą, mąką, obrumienić na tłuszczu, podlać niewielką ilością wody, poddusić. Warzywa oczyścić, pokrajać w słupki dodać do mięsa i razem dogotować do miękkości. Dodać przecier pomidorowy, oprószyć potrawę na sucho mąką, a potem wymieszaną z tłuszczem, przyprawić do smaku mieloną papryką i zieleniną świeżą lub suszoną. Podawać z dodatkiem ziemniaków lub kopytek czy pyzów.

Królik w sosie musztardowym. Proporcje: comber i udka królika, 2 cebule, 10 dag słoniny, 2 łyżki oleju, 3 dag masła, 2 łyżki mąki, pół szklanki białego wytrawnego wina, szklanka wody, pół kostki koncentratu rosołowego, 2-3 łyżki śmietany, 2 łyżeczki ostrej musztardy, tymianek, sól, pieprz.
Comber i udka lub część z nich pokrajać na porcje, osolić, oprószyć mąką. Obrumienić mięso na oleju, dodać pokrajaną w cienkie plasterki słoninę, cebulę pokrajaną w ósemki, podlać wodą i winem. Do sosu dodać kostkę rosołu z koncentratu, odrobinę tymianku lub bazylii, dusić do miękkości. Wyjąć miękkie mięso, a do sosu dodać śmietanę wymieszaną z łyżką mąki, musztardą, zagotować. Sos przed podprawieniem można przetrzeć lub zmiksować. Podawać gorące mięso oblane sosem z makaronem lub ryżem na sypko lub ziemniakami.

Królik duszony w cebuli. Proporcje: comber królika, 10 dag boczku wędzonego lub słoniny, 4 duże cebule, 2-3 pomidory, 2 jabłka, sól, pieprz, 2-3 łyżeczki przypraw do zup, pół szklanki śmietany, łyżeczka mąki, zielenina.
Comber królika przekroić między kręgami na 4 porcje, stopić boczek, wyjąć skwarki. Na tłuszczu obrumienić mięso, dodać pokrojoną cebulę, krótko podsmażyć, a następnie podlać małą ilością wody i dusić. Gdy mięso będzie prawie miękkie — dodać pokrojone pomidory i starte na tarce z dużymi otworami jabłka, jeszcze krótko podgotować. Dodać przyprawę do zup, skwarki, zagęścić sos śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować, posypać obficie zieleniną. Podawać ze świeżo ugotowanymi ziemniakami.