HomeArtykuły Potrawy duszone z mięsa królika

Potrawy duszone z mięsa królika

Posted in : Artykuły on by : admin

Paprykarz z królika. Proporcje: łopatki i udka królika, sól, mąka, łyżka tłuszczu, cebula, 2-3 pomidory lub łyżka koncentratu pomidorowego czy pół szklaneczki przecieru z pomidorów, papryka mielona, pół szklanki śmietany, zielenina.
Ostrym nożem oddzielić mięso od kości, kości wykorzystać do ugoto wania wywaru, a mięso pokroić w niezbyt drobną kostkę. Mięso oprószyć solą i mąką, obrumienić na tłuszczu, dodać drobno pokrojoną cebulę, razem podsmażyć. Podlać niewielką ilością wody (można dodać kostkę przyprawy do zup) i przy powolnym wrzeniu dusić do miękkości. Surowe pomidory obrane ze skórki dodać na kilka minut przed końcem gotowania, przecier lub koncentrat dodać, gdy mięso jest już zupełnie miękkie. Podprawić sos śmietaną z mąką, zagotować, dodać do smaku mielonej papryki. Posypać mięso i sos obficie zieleniną. Podawać z kluskami kładzionymi lub makaronem i z dodatkiem sezonowej surówki. Do tak przygotowanego dania zawsze można dodać w czasie duszenia 2-3 owoce papryki surowej pokrojonej w paski lub nawet paprykę z marynaty.

Pomidory nadziewane mięsem z królika. Proporcje: mięso ugotowane z przedniej części królika, jajko, łyżka ugotowanego ryżu, zielona pietruszka, 8-12 pomidorów, pół szklanki śmietany, łyżeczka mąki, sól, pieprz, przyprawa jarzynka, łyżka tłuszczu, zielenina.
Ugotowane mięso oddzielić od kości, zemleć. Dodać jajko, ryż nieco soli, pieprzu, przyprawy jarzynka, dość dużo posiekanej zieleniny. Można dodać odrobinę startej gałki muszkatołowej. Masę dokładnie wymieszać. Ściąć wierzchy z umytych pomidorów. Łyżeczką wydrążyć środki, zbierając sok i wydrążone kawałki do miseczki. Napełnić nadzieniem wydrążone pomidory. Ułożyć pomidory w naczyniu z dodatkiem tłuszczu, dodać przetarte środki i 2-3 łyżki wody. Dusić około 15 minut, a następnie zagęścić sos śmietaną z mąką, przyprawić do smaku, posypać zieleniną. Podawać z ziemniakami.

Zrazy mielone w sosie pomidorowym. Proporcje: masa mięsna mielona jak na kotlety mielone, 2 łyżki mąki, 5 dag tłuszczu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3-4 łyżki śmietany, szklanka wody, pół kostki rosołu z koncentratu.
Z mielonej masy mięsnej uformować 5 sztuk owalnych zrazów, oprószyć je mąką, obrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Podlać obsmażone zrazy wodą, dodać kostkę rosołu lub 2 łyżki przyprawy do zup w płynie, dusić około 15 minut. Dodać do sosu pomidory, śmietanę wymieszaną z resztą mąki, zagotować. Podawać z dodatkiem ryżu lub kaszy na sypko i surówki.