Home / Artykuły / Potrawy pieczone z mięsa królika
8 Wrzesień, 2016

Potrawy pieczone z mięsa królika

Posted in : Artykuły on by : admin

Do pieczenia przeznacza się tylko comber i udka większych, dobrze wykarmionych młodych królików. Mięso przed przerobem należy zabejcować lub przetrzymać w serwatce czy w zaprawie z warzyw, aby nabrało właściwego smaku i należycie skruszało. Mięso królików, co najmniej na godzinę przed pieczeniem należy posolić i natrzeć przyprawami. Piec wstawiając do bardzo mocno nagrzanego piekarnika aby szybko zrumieniło się, a kończyć pieczenie przy obniżonej temperaturze piekarnika. Mięso można piec ułożone na blasze lub na ruszcie czyli blasze z otworami opartej na blasze tacy — w jaki jest wyposażona większość naszych domowych piekarników gazowych. Króliki można także piec na rożnie. Podczas pieczenia zawsze wytwarza się sos, który należy podawać razem z potrawą.

Królik pieczony. Proporcje: comber i udka królika, łyżka oleju, 2 cebule, pietruszka, kawałek selera, 8-10 dag słoniny, sól, łyżka tłuszczu, przyprawa do zup.
Po 2-3 dniach od zabicia królika zdjąć bardzo starannie ostrym nożem okrywające mięso błony. Następnie całe mięso posmarować olejem, obłożyć warzywami pokrojonymi w cienkie plasterki. Ułożone w misce mięso przykryć i przechować przynajmniej przez jedną dobę w chłodnej piwnicy lub na dole w lodówce. Przed pieczeniem wyjąć mięso z zaprawy, natrzeć solą, można również natrzeć przyprawą włoską. Schłodzoną słoninę pokroić w cienkie słupki, naszpikować comber i udka. Tak przygotowane mięso ułożyć na brytfannie lub blasze z rusztem, posmarować masłem, oliwą lub olejem, wstawić do pieczenia do dość mocno nagrzanego piekarnika. Możliwie najszybciej mięso zrumienić, a następnie gdy już będzie rumiane, skropić dno blachy wodą z łyżeczką przyprawy do zup w płynie. Tym samym płynem oblać królika. Zrobić to również wtedy, gdy królik do pieczenia ułożony jest na blasze z rusztem. Warzywa z zaprawy włożyć do podpieczonego królika i po skropieniu wodą upiec razem z królikiem. Miękkie mięso wyjąć, odkroić udka, przekroić comber na 2-3 części. Do sosu dodać kilka łyżek wody, zagotować, przecedzić lub przetrzeć i jeszcze krótko podgotować, bo sos powinien być gęsty bez podprawiania. Ułożyć mięso na półmisku, przybrać zieleniną, sos podać oddzielnie. Podawać ze smażonymi lub pieczonymi ziemniakami i warzywami z wody.