HomeArtykuły Przepisy na dania z warzyw z dodatkiem mięsa

Przepisy na dania z warzyw z dodatkiem mięsa

Posted in : Artykuły on by : admin

Cukinia nadziewana mięsem. Proporcje: 2 cukinie, 20 dag gotowanego mięsa, jajko, sól, pieprz, zielony koper, 2-3 łyżki mleka, 4 dag masła lub margaryny, cebula, 2-3 pomidory.
Cukinie 20-centymetrowej długości obrać, przekroić wzdłuż na połowy, wydrążyć nasiona razem z otaczającą je miękką częścią. Gotowane mięso wołowe lub z drobiu przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, 2-3 łyżki mleka, przyprawy i dokładnie wymieszać. Jeżeli mięso jest tłuste, można dodać łyżkę tartej bułki skropionej mlekiem. Nałożyć nadzienie do wydrążonych połówek cukinii. W naczyniu na stopionym tłuszczu lekko, podsmażyć cebulę. Ułożyć na cebuli połówki cukinii, dodać kilka łyżek wody, dusić pod przykryciem około 15-18 minut. Pod koniec dodać do sosu obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory. Potrawę posypać obficie zieleniną. Podawać z ziemniakami.

Bigos z cukinii. Proporcje: 80 dag cukinii, 2 cebule, 8 dag wędzonego boczku, łyżka smalcu, 20 dag kiełbasy, sól, pieprz, przyprawa „Jarzynka”, 2-3 pomidory, zielony koper lub pietruszka.
Bardzo młodą cukinię pokroić w kostkę lub w słupki razem ze skórką. Starszą obrać, oddzielić nasiona i dopiero pokroić.
Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na smalcu, dodać kiełbasę, cukinię, 3-4 łyżki wody, przyprawę „Jarzynka”, sól i pod przykryciem poddusić. Po kilku minutach dodać obrane ze skórki pokrajane w kostkę pomidory i razem dogotować. Przed podaniem posypać obficie zieleniną.

Fasola szparagowa w sosie pomidorowym. Proporcje: 50 dag fasoli szparagowej, sól, cukier, łyżka smalcu, 8 dag wędzonego boczku, cebula, 20 dag kiełbasy lub parówek, szklanka przecieru pomidorowego, pełna łyżeczka mąki, papryka, przyprawa „Jarzynka”, zielenina.
Oczyszczoną fasolę ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Na smalcu podsmażyć drobno pokrojony boczek dodać cebulę i jeszcze podsmażyć. Zestawić tłuszcz z ognia, wymieszać z mąką, dodać przecier pomidorowy i 3/4 szklanki wywaru z fasoli. Dodać do sosu pokrojoną kiełbasę, zagotować i wymieszać z fasolą, przyprawić do smaku. Podawać z ziemniakami.

Klopsiki w zielonym groszku. Proporcje: 25 dag mielonego mięsa, pół bułki, zielony koper, jajko, sól, pieprz, 40 dag zielonego groszku, 1,5 szklanki wody, 3 dag masła lub margaryny, pełna łyżeczka mąki.
Mięso mielone wyrobić z dodatkiem namoczonej i odciśniętej bułki, jajkiem, solą, pieprzem i drobno pokrojonym zielonym koprem. Zagotować wodę z groszkiem. Formować z mięsa klopsiki, włożyć do groszku i przy powolnym wrzeniu razem ugotować. Podprawić potrawę jasną zasmażką z tłuszczu i mąki. Można dodać po podprawieniu 2 pomidory obrane ze skórki i drobno pokrojone. Posypać obficie zieleniną. Podawać z ziemniakami lub ryżem ugotowanym na sypko.

Groszek zielony z kiełbasą. Proporcje: 40 dag zielonego groszku, 1,5 szklanki wody, sól, cukier do smaku, 15 dag kiełbasy, 2-3 pomidory, 3 dag tłuszczu, łyżeczka mąki, zielenina, przyprawa chilli.
Świeżo wyłuskany zielony groszek zalać odmierzoną ilością wody, dodać soli i cukru do smaku, ugotować do miękkości. Groszek konserwowy razem z zalewą tylko zagotować. Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, podprawić groszek, dodać drobno pokrajaną kiełbasę, obrane ze skórki drobno pokrajane pomidory lub koncentrat pomidorowy, zagotować. Potrawę przyprawić do smaku przyprawą Chilli lub mieloną papryką i zieleniną. Podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem.

Tagi: Przepisy kulinarne