Home / Artykuły / Przepisy na potrawy gorące z warzyw
20 Styczeń, 2016

Przepisy na potrawy gorące z warzyw

Posted in : Artykuły on by : admin

Bób z wody. Proporcje: 50 dag zielonych nasion bobu, sól, cukier, 4-5 dag masła.
Nasiona bobu włożyć do wrzącej wody z dodatkiem cukru do smaku, ugotować. Odcedzony bób osolić na półmisku, oddzielnie podać krążki surowego masła.

Brokuły z wody. Proporcje: 8-10 łodyg brokułów z pąkami kwiatowymi, sól, cukier, łyżka tartej bułki, 4 dag masła.
Brokuły świeżo ścięte dokładnie wymyć, włożyć do sporej ilości wrzącej wody osolonej i lekko ocukrzonej. W odkrytym naczyniu ugotować brokuły do miękkości, odcedzić, posypać zrumienioną tartą bułką i polać stopionym masłem lub margaryną.

Brokuły w sosie śmietanowym. Proporcje: 8-10 łodyg brokułów, sól, cukier, 4 dag masła lub margaryny, płaska łyżka mąki, pół szklanki śmietany, szklanka mleka, przyprawa „Jarzynka”, zielony koper.
Oczyszczone brokuły ugotować, odcedzić, pokroić na krótkie kawałki, włożyć do gotowego sosu śmietanowego. Podawać posypane zielonym koprem z dodatkiem sadzonych jaj lub posypane ugotowanym posiekanym jajkiem czy startym serem podpuszczkowym.

Brokuł

Brokuł

Brokuły w omlecie. Proporcje: 4-6 łodyg brokułów, sól, cukier, 4 dag masła lub masła roślinnego albo 6 dag wędzonego boczku, 4 jajka, 2 łyżki mleka, zielony koper.
Brokuły ugotować, odcedzić. Na patelni o średnicy 30 cm stopić masło lub masło roślinne czy podsmażyć boczek. Wbite do kubeczka jajka dokładnie rozmieszać z mlekiem, osolić, wsypać trochę posiekanej pietruszki lub kopru.
Na stopiony tłuszcz wyłożyć brokuły w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki, a gdy się podgrzeją zalać je masą jajeczną.
Widelcem zgarniać od brzegów ściętą masę, przechylając jednocześnie patelnię, aby w to miejsce spływała masa jeszcze surowych jaj. Omlet posypać po wierzchu zieleniną i zsuwając go z patelni na wygrzany talerz złożyć na połowę. Tak przygotowany omlet stanowi dwie duże porcje dla 2 osób i można go podawać z ziemniakami i sałatą, np. z pomidorów. Omlet przeznaczony na gorącą przystawkę można podzielić na 4 porcje.

Brokuły smażone w cieście. Proporcje: 4-6 łodyg brokułów, sól, cukier, szklanka mąki, 2 jajka, łyżka oleju, mleko lub woda, tłuszcz do smażenia.
Brokuły ugotować, odcedzić, pokroić na kawałki 2-centymetrowej długości.
Do mąki dodać żółtka jaj, olej, sól i tyle wody lub mleka, aby powstało ciasto gęsciejsze niż ciasto na naleśniki. Do wyrobionego ciasta dodać pianę z białek i pokrojone brokuły, wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką niewielkie placuszki, smażyć. Podawać z sałatą z pomidorów.

Brukiew po mazursku. Proporcje: 40 dag brukwi, 4 średniej wielkości ziemniaki, sól, przyprawa „Jarzynka”, 10 dag boczku wędzonego.
Obraną brukiew pokroić w niezbyt grubą kostkę, zalać wrzącą wodą, podgotować. Do półmiękkiej brukwi dodać pokrajane w kostkę ziemniaki i razem dogotować odparowując wodę. Pod koniec gotowania można dodać do miękkich warzyw około 3/4 szklanki mleka i tłuczkiem warzywa utrzeć przyprawiając przyprawą do potraw „Jarzynka”. Potrawę podawać okraszoną masłem lub stopionym boczkiem czy słoniną.