Home / Artykuły / Przepisy na sałatki
29 Styczeń, 2016

Przepisy na sałatki

Posted in : Artykuły on by : admin

Sałatki z brokułów. Proporcje: 4-6 gałązek brokułów, sól, cukier, 2-3 łyżki oleju, ząbek czosnku, sok z cytryny lub kwas cytrynowy, zielony koper.
Brokuły po umyciu ugotować, odcedzić z wody, ostudzić, pokroić łodygi na małe kawałki, a pąki kwiatowe także podzielić. Obrany ząbek czosnku posiekać, rozetrzeć z odrobiną soli, wymieszać z sokiem z cytryny lub z rozpuszczonym w wodzie kwasem cytrynowym, i z olejem, a następnie sosem oblać brokuły, posypać dużą ilością zielonego kopru.
Inne odmiany sałatki z brokułów można otrzymać dodając do nich drobno pokrojone pomidory, ogórki świeże lub kwaszone, ugotowane na twardo jajka lub pokrojony w cienkie makaroniki łagodny ser. Sałatkę, szczególnie z dodatkiem białkowym, można przyprawić majonezem lub śmietaną.

Sałatki z buraków ćwikłowych. Proporcje: 4 średniej wielkości buraki ćwikłowe, sól, kwas cytrynowy, cukier, kminek, 2-3 łyżki oleju.
Umyte buraki upiec w piekarniku lub w prodiżu albo w naczyniu przykrytym folią aluminiową z bardzo małym dodatkiem wody. Miękkie gorące buraki włożyć na chwilę do zimnej wody, a następnie obrać i wystudzić. Pokrajać w drobne plasterki lub słupki, dodać soli, cukru, kminku, skropić kwasem i wymieszać z olejem.
Do tak przygotowanej sałatki można dodać starte na grubej tarce jabłka lub pokrojone w cienkie półpierścienie pory; dodatek chrzanu powoduje, że otrzymuje się znaną wszystkim ćwikłę.

Brukselka

Brukselka

Sałatki z brukselki. Proporcje: 30 dag brukselki, sól, cukier, cebula, kwaszony ogórek, jabłko, 3 łyżki oleju, płaska łyżeczka musztardy, łyżka koncentratu pomidorowego.
Umytą brukselkę ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, odcedzić. Większe główki pokroić na półówki lub ćwiartki. Do rozdrobnionej brukselki dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz jabłko i ogórek starte na tarce o dużych oczkach. Sałatkę wymieszać z sosem przygotowanym z oleju, koncentratu pomidorowego i musztardy, przyprawić do smaku.
Inne odmiany sałatek z brukselki można uzyskać dodając do niej jabłko i surowy, drobno pokrojony por, marynowaną lub mrożoną paprykę, ugotowane, posiekane jajka, rozdrobnione mięso wędzonej ryby czy drobno pokrojoną kiełbasę albo parówki. Można sałatki z brukselki przyprawiać majonezem; ze śmietaną są mniej smaczne.

Sałatki z bakłażanów. Proporcje: 2-3 bakłażany, cebula, zielony koper, 3 łyżki oleju, pół łyżeczki musztardy, sól, cukier, pieprz, kwas cytrynowy do smaku, pomidor.
Umyte bakłażany upiec w piekarniku lub w prodiżu, a następnie obrać ze skóry. Pokroić drobno miąższ bakłażanów, dodać bardzo drobno pokrajaną cebulę, obrany ze skórki i również drobno pokrajany pomidor, zielony koper lub pietruszkę. Olej wymieszać z musztardą, oblać sałatkę i mieszając przyprawić do smaku solą, pieprzem i rozpuszczonym w wodzie kwasem cytrynowym. Sałatkę posypać z wierzchu ugotowanym na twardo posiekanym jajkiem. Znakomite danie na kolację lub nawet na drugie śniadanie do chleba.