HomeArtykuły Przepisy na sosy

Przepisy na sosy

Posted in : Artykuły on by : admin

Sos włoski z pomidorów. Proporcje: 3 łyżki oleju, 8 dag boczku, cebula, 2 ząbki czosnku, 4 średniej wielkości dojrzałe pomidory, sól, mielona papryka.
Boczek drobno pokrojony wyłożyć na rozgrzany olej i podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a gdy nieco zmięknie dołożyć pomidory obrane ze skórki i z usuniętymi pestkami. Wszystko razem wymieszać, przykryć i na wolnym ogniu poddusić aż pomidory zmiękną i częściowo rozgotują się. Sos przyprawić do smaku solą i papryką. Gorącym polewać makaron ugotowany i posypać startym żółtym serem. Sos należy odparować, musi być gęsty.

Sos z przecieru pomidorowego. Proporcje: 1 szklanka przecieru z pomidorów, pół szklanki wody, pół szklanki śmietany, 2 łyżeczki mąki, pół kostki rosołu z drobiu, sól, cukier do smaku.
Do przecieru z pomidorów dodać wodę, rosół z drobiu, zagotować ze śmietaną wymieszaną z mąką. Sos przyprawić do smaku solą, cukrem, zielonym koprem.

Sos szczawiowy. Proporcje: 1 szklanka śmietany, 1 szklanka mleka, łyżka mąki, sól, czosnek, kostka rosołu z drobiu, 15 dag szczawiu.
Mleko i śmietanę wymieszać z mąką, zagotować i dodać drobno posiekany szczaw, czosnek, przyprawić do smaku dodając soli, kostkę rosołu z drobiu. Zagotować. Sos szczawiowy można podawać do jaj gotowanych lub na nim robić jajka sadzone.

Sos szpinakowy. Proporcje i sposób wykonania taki sam jak sosu szczawiowego.

Sos z włoszczyzny (grecki). Proporcje: porcja włoszczyzny, cebula, łyżka koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oleju, łyżeczka musztardy, sól, pieprz, papryka, zielona pietruszka.
Obraną i umytą włoszczyznę (bez kapusty) kroić w cienkie słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Stale mieszając krótko podsmażyć na oleju (nie może się zarumienić). Podlać połową szklanki wody i dusić pod przykryciem 12 minut. Włożyć pomidory i wsypać przyprawy. Wystudzony sos przyprawić łyżeczką musztardy i posypać zieleniną. Podawać do ryb smażonych na zimno, do oczyszczonych śledzi, jaj na twardo, a także jako dodatek do pieczywa z wędzoną rybą lub wędliną.

Sos z włoszczyzny, z pomidorami. Proporcje: marchew, pietruszka, cebula, kawałek selera, 2-3 łyżki oleju, 2 pomidory lub łyżka koncentratu pomidorowego, ząbek czosnku, sól, pieprz, zielenina.
Oczyszczoną włoszczyznę pokrajać w cienkie słupki lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Włożyć rozdrobnione warzywa do rozgrzanego tłuszczu, krótko podsmażyć, a następnie podlać niewielką ilością wody, dodać bardzo drobno pokrajany czosnek, pod przykryciem ugotować prawie do miękkości. Dodać obrane ze skórki drobno pokrajane pomidory lub koncentrat pomidorowy i jeszcze poddusić, aby odparować wodę, ponieważ sos powinien być bardzo gęsty. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem, poza tymi przyprawami można do sosu dodać mieloną paprykę, przyprawę „Jarzynka”, czy przyprawę chilli, zieloną pietruszkę lub koper. Sos można podać jako dodatek do makaronu, ugotowanego na sypko ryżu czy pęczaku.