HomeArtykuły Przepisy na surówki

Przepisy na surówki

Posted in : Artykuły on by : admin

Surówki z brukwi. Proporcje: 30 dag brukwi, łyżka startego chrzanu, mała marchew, sól, cukier, kwas cytrynowy lub sok z cytryny do smaku, pół szklanki śmietany.
Oczyszczoną i dokładnie wymytą brukiew i marchew zetrzeć na tarce ze średnimi oczkami. Do startych warzyw dodać osączony z zalewy chrzan, wymieszać ze śmietaną i przyprawić do smaku solą, cukrem i rozpuszczonym w wodzie kwasem cytrynowym.
Inne rodzaje surówki z brukwi można otrzymać, dodając do niej starte jabłko, seler czy drobno pokrojoną paprykę z zalewy. Do surówki i brukwi można również dodać sos z oleju z dodatkiem łagodnej musztardy.

Surówki z brokułów. Proporcje: 4-5 łodyg brokułów z nierozwiniętymi kwiatami, ogórek świeży lub małosolny, łyżka zielonego kopru, 2-3 łyżki oleju, łyżeczka musztardy, sól, cukier, sok z cytryny lub kwas cytrynowy do smaku.
Umyte łodygi brokułów razem z pąkami kwiatowymi pokroić ostrym nożem w poprzek w cienkie krążki. Ogórek świeży lub małosolny pokroić w półplasterki. Do surówki dodać sporą ilość zielonego kopru, osolić, skropić rozpuszczonym w wodzie kwasem cytrynowym, dodać cukru do smaku. Surówkę oblać olejem wymieszanym z łagodną musztardą.
Inne rodzaje surówki z brokułów można otrzymać, łącząc pokrojone brokuły z pomidorami, zieloną sałatą, szczypiorem czy młodą cebulą. Surówkę można również zamiast olejem przyprawić majonezem.

Brokuły

Brokuły

Surówki z cebuli młodej. Proporcje: 5-7 sztuk młodych cebul ze szczypiorem (pęczek), sól, sok z cytryny lub rozpuszczony w wodzie kwas cytrynowy, 2-3 łyżki oleju lub majonezu.
Młodą cebulę oczyścić, przyciąć końce ciemnozielonych liści, odrzucić liście uszkodzone, zwiędnięte. Pokroić ostrym nożem ułożoną równo na deseczce cebulę łącznie z zielonym szczypiorem, osolić, skropić sokiem z cytryny lub rozpuszczonym w wodzie kwasem cytrynowym, wymieszać z olejem lub śmietaną czy sosem przygotowanym z homogenizowanego twarożku i mleka albo kefiru.
Inne rodzaje surówki z młodej cebuli można otrzymać, dodając do niej takie dodatki jak pokrajaną w plasterki rzodkiewkę, ogórki świeże lub małosolne, pomidory, pokrojone liście zielonej sałaty. Surówkę z młodej cebuli można posypać startym serem podpuszczkowym lub drobno pokrajanym serem twarogowym czy jajkami ugotowanymi na twardo.

Surówki z cebuli dojrzalej. Proporcje: 20 dag cebuli (3 cebule średniej wielkości), ogórek kwaszony, sól, cukier do smaku, 2-3 łyżki oleju, łyżeczkę musztardy.
Na surówkę należy wybierać cebulę słodką, nie piekącą. Obraną i wypłukaną cebulę pokroić na ćwiartki, a te w cienkie plasterki. Podobnie pokroić ogórek. Wymieszaną cebulę z ogórkiem przyprawić do smaku solą i cukrem, oblać sosem z oleju wymieszanym z łagodną musztardą.
Inne rodzaje surówki z cebuli można otrzymać, dodając zamiast ogórka jabłko, paprykę marynowaną czy łyżkę kapusty kwaszonej.

Surówki z cukinii. Proporcje: cukinie, sól, cukier, sok z cytryny lub kwas cytrynowy, pieprz, łyżka zielonego kopru.
Młode cukinie (do 20 cm długości) bardzo starannie umyć i bez obierania pokroić w cienkie plasterki (jak ogórek na mizerię). Pokrojoną cukinię osolić, dodać cukru i odrobinę pieprzu, posypać obficie zielonym koprem, skropić sokiem z cytryny lub kwasem cytrynowym.
Inne rodzaje surówki z cukinii można otrzymać dodając do niej pomidory, cebulę lub szczypior, kruchą sałatę pokrojoną w paski, drobno posiekaną rzeżuchę ogrodową. Surówkę z cukinii można przyprawić olejem lub śmietaną.