HomeArtykuły Przepisy na surówki

Przepisy na surówki

Posted in : Artykuły on by : admin

Czosnkowe masło. Proporcje: 4-5 ząbków czosnku, 1/4 kostki masła, pół łyżeczki soli.
Ząbki czosnku obrać i drobno pokroić, następnie utrzeć z solą w porcelanowym moździerzu, dodać, masło i jeszcze razem utrzeć. Uformować masło czosnkowe w foremną kostkę, schłodzić. Podawać do smarowania pieczywa, szczególnie razowego chleba.

Surówki z chrzanu. Proporcje: 10 dag chrzanu (1 korzeń średniej wielkości), sok z cytryny lub kwas cytrynowy, sól.
Dokładnie oczyszczony lub wymyty korzeń chrzanu zeskrobać ostrym cienkim nożem na długie lecz cienkie wiórki. Wiórki po zeskrobaniu skropić sokiem z cytryny lub kwasem cytrynowym, posolić, posypać bardzo małą ilością cukru.
Innym rodzajem surówki jest świeżo starty chrzan, skropiony sokiem zcytryny lub kwasem cytrynowym, przyprawionym solą, cukrem do smaku. Do tak przygotowanego chrzanu można dodać ugotowane na twardo, posiekane jajko oraz kilka łyżeczek słodkiej śmietanki.
Ostry smak świeżo startego chrzanu można złagodzić, dodając łyżkę surowego startego selera, jabłko lub nawet łyżkę startej surowej marchwi.

Cykoria

Cykoria

Surówki z cykorii. Proporcje: 4-5 kolb cykorii, łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oleju, sól, cukier do smaku.
Kolby cykorii oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści, umyć i przyciąć twardą piętkę. Tak przygotowane kolby pokroić na kawałki centymetrowej długości i od razu zalać olejem wymieszanym z sokiem z cytryny lub z rozpuszczonym kwasem cytrynowym. Posolić i posypać odrobiną cukru surówkę już na stole; posolona wcześniej szybko więdnie i staje się niesmaczna.
Do cykorii można dodać drobno pokrojony kwaszony ogórek lub starte kwaśne jabłko, drobno pokrojoną jasną część pora lub owoc mrożonej lub marynowanej papryki. Z każdym z tych dodatków otrzyma się inny rodzaj surówki z cykorii.

Surówki z dyni. Proporcje: 20 dag dyni, 2 jabłka, sól, cukier do smaku, pół szklanki śmietany, zielony koper.
Obraną dynię i jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, osolić, dodać nieco cukru do smaku, a następnie wymieszać ze śmietaną i posypać siekanym, zielonym koprem.
Zamiast jabłek można dodać ostrzejszych w smaku umytych i przetartych żurawin lub pokrojonych na mniejsze części śliwek węgierek bez pestek.
Wszystkie rodzaje surówki z dyni z dodatkiem owoców można po wierzchu posypać orzechami.

Surówki z endywii. Proporcje: 3-4 główki endywii, sól, cukier, sok z cytryny lub kwas cytrynowy, 2-3 łyżki oleju.
Oddzielić zewnętrzne, ciemne liście, pozostawiając tylko liście środkowe wybielone, żółtawobiałe. Przyciąć nożem rozetę liści i już pojedyncze liście bardzo dokładnie wymyć, osączyć na sicie bez wyciskania. Osączone liście endywii pokroić nożem na mniejsze części, przed samym podaniem osolić, oblać sosem przygotowanym z soku z cytryny lub kwasu cytrynowego i oleju.
Do surówki z endywii można dodawać drobno pokrojony koper, szczypior, pomidory, ogórki, paprykę. Surówkę można przyprawiać także śmietaną lub majonezem.