HomeArtykuły Przepisy na surówki

Przepisy na surówki

Posted in : Artykuły on by : admin

Surówki z głąbika krakowskiego. Proporcje: garść liści głąbika krakowskiego lub 40 dag łodyg, zielony koper, sól, cukier, kwas cytrynowy, 2-3 łyżki oleju, łyżeczka łagodnej musztardy.
Ściąć liście roślin, gdy jeszcze nie wybijają pędów, dokładnie wymyć, osączyć z wody. Ułożone na salaterce liście osolić, polać sosem z oleju, musztardy i kwasu cytrynowego, obficie posypać zielonym koprem.
Łodygi głąbika krakowskiego należy umyć, obrać ze skórki, tak jak rabarbar, ostrym nożem pokroić w cienkie talarki, przyprawić, tak jak surówkę z liści głąbika krakowskiego.

Surówki z jarmużu. Proporcje: 5-6 liści jarmużu, jabłko, ogórek kwaszony, pół pora, sól, cukier, kwas cytrynowy do smaku, 2-3 łyżki oleju, łyżeczka musztardy.
Środkowe liście jarmużu (już po pierwszych przymrozkach) dokładnie wymyć, oddzielić ogonki i grube nerwy liściowe, złożyć liście razem i ostrym nożem pokroić w cienkie makaroniki. Pokroić białą część pora w cienkie paski, a jabłko i ogórek kwaszony zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Surówkę posolić, dodać cukru do smaku, a następnie wymieszać z sosem przygotowanym z oleju, kwasu cytrynowego i musztardy.
Inne rodzaje surówki z jarmużu można otrzymać, dodając drobno pokrojoną paprykę mrożoną lub marynowaną, pokrojone mrożone pomidory. Zamiast olejem można przyprawić majonezem.
Surówka zyskuje na smaku i wartości odżywczej, jeżeli posypie się ją startym serem ostrym lub ugotowanym na twardo posiekanym jajkiem.

Jarmuż

Jarmuż

Surówki z kapusty białej. Proporcje: 30 dag kapusty białej, ogórek świeży lub kwaszony, zielony koper lub szczypior, sól, cukier, kwas cytrynowy do smaku, 2-3 łyżki oleju, łyżeczka musztardy.
Kapustę oczyszczoną z zewnętrznych liści umyć, poszatkować drobno, a głąb zetrzeć na tarce. Ogórek świeży lub kwaszony pokroić w makaroniki, dodać zieleninę. Surówkę zakwasić, posolić, dodać cukru do smaku, wymieszać z sosem z oleju i musztardy lub z samego oleju.
Inne rodzaje surówki z kapusty białej można otrzymać, dodając do kapusty pokrojone pomidory i cebulę lub paprykę i cebulę, pory i jabłko, marchew i jabłka. Surówkę z kapusty białej można przyprawić majonezem łub śmietaną.

Surówki z kapusty włoskiej. Proporcje: produkty i sposoby wykonania jak dla surówek z kapusty białej. Do każdej surówki z kapusty włoskiej można dodać kilka posiekanych orzechów włoskich.

Surówki z kapusty czerwonej. Proporcje: 30 dag kapusty czerwonej, 2 jabłka, sól cukier, sok z cytryny lub kwas cytrynowy, 3 łyżki oleju.
Oczyszczoną z zewnętrznych uszkodzonych liści, mocno zwiniętą część główki czerwonej kapusty umyć, osączyć z wody i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Na tej samej tarce zetrzeć jabłko. Rozdrobnione produkty zakwasić, przyprawić do smaku solą i cukrem, wymieszać z olejem. Do surówki można dodać łyżeczkę musztardy.
Inne rodzaje surówki z czerwonej kapusty można uzyskać, dodając do kapusty, oprócz jabłek, drobno pokrojone jasne części pora, ogórek kwaszony lub pokrajane w paski śliwki węgierki i gruszki.
Surówkę z kapusty czerwonej można przyprawić majonezem.