Home / Artykuły / Przepisy na surówki
13 Styczeń, 2016

Przepisy na surówki

Posted in : Artykuły on by : admin

Surówki z kapusty kwaszonej. Proporcje: 40 dag kapusty kwaszonej, jabłko, marchew, cukier, pieprz, 2-3 łyżki oleju.
Kapustę kwaszoną drobno posiekać nożem, a następnie dodać starte jabłko i marchew, przyprawić do smaku cukrem i wymieszać z olejem.
Do surówki z kapusty mocno ukwaszonej można dodać (w celu złagodzenia smaku) starty ser, ugotowany i starty na tarce ze średnimi oczkami ćwikłowy burak czy łyżeczkę śliwkowych powideł.

Surówki z kapusty pekińskiej. Proporcje: 2 główki kapusty pekińskiej, sól, cukier, kwas cytrynowy, pół szklanki śmietany, 2 jajka, szczypior lub zielony koper.
Oczyszczone z zewnętrznych uszkodzonych liści główki kapusty pekińskiej (niezbyt ciasno zwinięte) rozdzielić na liście, dokładnie umyć, osączyć z wody i pokroić w paski. Do śmietany dodać przyprawy, polać nią pokrojoną kapustę, posypać posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo oraz zieleniną.
Inny rodzaj surówki z kapusty pekińskiej można otrzymać dodając do pokrojonych liści ogórki kwaszone, jabłka, paprykę mrożoną lub marynowaną czy pomidory oraz drobno pokrojone jasne części porów. Surówkę z kapusty pekińskiej można przyprawić olejem lub majonezem.
Można również surówkę z kapusty pekińskiej okrasić stopionym wędzonym boczkiem. Po oddzieleniu zrumienionych skwarków, którymi posypuje się pokrojoną kapustę, dodaje się do nieco przestudzonego tłuszczu ciepłej wody, zakwasza i tym polewa kapustę.

Kapusta pekińska

Kapusta pekińska

Surówki z kardów. Proporcje: 8-10 mięsistych ogonków liściowych kardów, sól, cukier, kwas cytrynowy, 2-3 łyżki oleju lub majonezu, zielenina.
Ogonki liściowe kardów obrać ze skórki (jak rabarbar), pokroić w cienkie plasterki i szybko zakwasić. Zalać olejem, przyprawić do smaku solą i cukrem.
Inne odmiany surówki z kardów można otrzymać, dodając do pokrojonych ogonków liściowych jabłka, pomidory, ogórki kwaszone lub śliwki węgierki pokrojone w paski.

Surówki z marchwi. Proporcje: 30 dag marchwi, łyżka startego chrzanu, jabłko, sól, cukier, kwas cytrynowy lub sok z cytryny, pół szklanki śmietany.
Oczyszczoną i bardzo dokładnie wymytą marchew zetrzeć na tarce ze średnimi oczkami, dodać starty na tarce o drobnych oczkach chrzan konserwowany osączony z zalewy oraz starte jabłko. Produkty przyprawić do smaku solą, cukrem, kwasem cytrynowym i wymieszać ze śmietaną. Bardzo wskazany jest dodatek zielonej pietruszki lub rzeżuchy.
Inne odmiany surówki z marchwi można otrzymać dodając do startej marchwi również startą czarną rzodkiew lub drobno posiekany por albo łyżkę dżemu z borówek czerwonych czy czerwonych porzeczek.

Surówki z ogórków. Proporcje: ogórki, sól, pieprz, zielony koper, śmietana, czosnek.
Młode ogórki po dokładnym umyciu kroić w plasterki razem ze skórką; ogórki starsze trzeba obrać ze skórki. Przed samym podaniem ogórki przyprawić do smaku, polać śmietaną, posypać zieleniną. Dla amatorów można dodać do każdej surówki z ogórków roztarty drobno czosnek.
Ogórki można łączyć w surówkach z pomidorami, papryką, koprem, szczypiorem, młodą cebulą, kapustą, wszystkimi odmianami sałaty. Do znakomitych surówek z młodych ogórków należy zaliczyć przepołowione ogórki z miodem.