HomeArtykuły Przepisy na surówki

Przepisy na surówki

Posted in : Artykuły on by : admin

Surówki z papryki. Proporcje: 3-4 owoce papryki, cebula, ogórek kwaszony lub świeży, sól, cukier, kwas cytrynowy, 2-3 łyżki oleju, płaska łyżeczka musztardy, zielona pietruszka lub koper.
Owoce papryki bardzo dokładnie wymyć, nadkroić dokoła ogonka, oddzielić nasiona. Przekroić każdy owoc na cztery części i pokroić w poprzek w cienkie makaroniki. Podobnie rozdrobnić cebulę i ogórki, połączyć z papryką, dodać przyprawy i wymieszać z olejem, a dla amatorów surówek ostrzejszych – można dodać łyżeczkę łagodnej musztardy. Posypać obficie surową zieleniną.
Inne odmiany surówki z papryki można uzyskać dodając do papryki pokrojone pomidory, pory, jabłka, zieloną sałatę, śliwki węgierki, kapustę włoską lub białą, pory, cukinię. Surówki z papryki można przyprawić także śmietaną lub majonezem.

Pietruszkowe masło. Proporcje: 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki, 1/4 kostki masła, sól.
Drobno posiekaną zieloną pietruszkę rozetrzeć w moździerzu porcelanowym z odrobiną soli, a następnie utrzeć z masłem. Uformować kostkę, chłodzić, podawać do pieczywa.

Pomidory

Pomidory

Surówki z pomidorów. Proporcje: 40 dag pomidorów, cebula, sól, pieprz, 2-3 łyżki śmietany lub majonezu czy oleju.
Umyte pomidory przelać na sicie wrzącą wodą, następnie zimną, i podważając nożem zdjąć skórkę. Pokroić pomidory w krążki lub tylko nadkroić na cztery części, posypać cebulą, solą i pieprzem, polać śmietaną, olejem lub majonezem.
Surówki z pomidorów można łączyć z zieloną sałatą, ogórkami, papryką, cebulą, kapustą białą lub włoską, młodymi porami, koprem, szczypiorem, pietruszką. Można posypywać je startym serem, posiekanymi jajkami ugotowanymi na twardo, polewać sosem z twarożku homogenizowanego i kefiru lub mleka.

Surówki z porów. Proporcje: 2 pory, sól, cukier do smaku, kwaszony ogórek, 2 jabłka, 3 łyżki oleju (łyżeczka musztardy).
Oczyścić pory z zewnętrznych, uszkodzonych części, przyciąć spadające swobodnie, długie, ciemnozielone liście. Wyciąć twardą piętkę. Pozostałe zielone liście przekroić wzdłuż na połowę i dokładnie wymyć. Wypłukane pory, osączone z wody pokroić w cienkie półpierścienie, a następnie lekko osolić i posypać cukrem, przykryć. Jabłka i ogórki obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać do porów. Wymieszać surówkę z olejem i musztardą, jeżeli trzeba, przyprawić do smaku cytryną lub kwasem cytrynowym. Oczywiście można ją także wymieszać z majonezem i posypać po wierzchu ugotowanym na twardo, posiekanym jajkiem lub tartym żółtym serem.
Surówki z porów są bardzo smaczne z dodatkiem owoców, takich jak śliwki, gruszki oraz można do nich dodawać paprykę, pomidory, marchew, kapustę białą, włoską, czerwoną.

Surówki z rzodkwi czarnej. Proporcje: 20 dag czarnej rzodkwi, mała marchew, sól, cukier do smaku, 3 łyżki słodkiej śmietanki lub oleju albo łyżka twarożku homogenizowanego i 2 lub 3 łyżki mleka, zielona pietruszka.
Czarną rzodkiew i marchew obrać, umyć, a następnie zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Polać warzywa śmietanką, olejem albo sosem przygotowanym z twarożku homogenizowanego i mleka, wymieszać, przyprawić do smaku, posypać zieleniną.

Surówki z rzodkiewek. Proporcje: 2 pęczki rzodkiewek, pęczek kopru lub szczypioru, sól, cukier, kwas cytrynowy, pół szklanki śmietany.
Młode jędrne rzodkiewki (razem ze środkowymi zielonymi liśćmi) pokroić w talarki. Posypać koprem lub szczypiorem. Polać śmietaną wymieszaną z przyprawami.
Surówki z rzodkiewek można łączyć z młodą cebulą, rzeżuchą ogrodową, zielonymi sałatami, serem twarogowym lub podpuszczkowym, jajkami.