Home / Artykuły / Przepisy na wina
3 Sierpień, 2016

Przepisy na wina

Posted in : Artykuły on by : admin

Wino z agrestu. Dojrzały zielony lub czerwony agrest, całkowicie zdrowy, zaraz po zerwaniu wymyć, osączyć z wody. Wycisnąć moszcz i zmierzyć. Obliczyć ilość wody i cukru, ustalić przewidzianą zawartość alkoholu. Częścią odmierzonej przegotowanej, ciepłej wody zalać wytłoczyny, odcisnąć. Dodatek wody i cukru do 1 litra nie rozcieńczonego moszczu agrestowego powinien wynosić:

Zawartość alkoholu w winie (% obj.) Dodatek cukru (g) Dodatek wody (l)
 12 320 0,7
14 370 0,6
16 400 0,5

Cukier należy dodać do moszczu w dwóch częściach: pierwszą część 2/3 cukru dodać do nastawu, drugą rozprowadzić z częścią nastawu i dodać po 6-8 dniach fermentacji. Wino agrestowe mocne trzeba dosłodzić po obciągnięciu.

Wino z malin. Owoce malin doskonale nadają się do wyrobu wina zwłaszcza deserowego, choć ich silny aromat dla jednych jest bardzo atrakcyjny, innym przeszkadza. Na wino można także wykorzystać owoce malin leśnych. Przy wyrobie wina z malin bardzo wskazana jest co najmniej 2-dniowa fermentacja miazgi z owoców, trzeba jednak chronić je w tym czasie przed muszkami. Następnie z miazgi wycisnąć moszcz, zmierzyć. Obliczyć ilość wody i cukru. Częścią wody zalać wytłoczyny, powtórnie odcisnąć. Dodatek cukru i wody do 1 litra nie rozcieńczonego moszczu powinien wynosić:

Zawartość alkoholu w winie (% obj.) Dodatek cukru (g) Dodatek wody (l)
 12 275 0,45
14 305 0,3
16 365 0,3
18 425 0,25

Cukier dodawać w dwóch częściach. Podczas doprawiania moszczu do nastawu 3/4 całej ilości cukru, resztę (rozpuszczoną w części moszczu) dodać po 5-7 dniach fermentacji.
Nastaw zaszczepić drożdżami winnymi. Do nastawu z malin konieczny jest dodatek około 3-4 g fosforanu amonowego na 10 l jako pożywki dla drożdży. Po ukończonej fermentacji wino można dosłodzić tak jak inne wina deserowe. Wino z malin o wyższej zawartości alkoholu jest dobre dopiero po 1-2 letnim dojrzewaniu.

Wino z truskawek. Na wino przeznacza się truskawki odmian o ciemnym zabarwieniu, mniej dorodne, drobne lecz całkowicie zdrowe. Truskawki zabrudzone piaskiem bardzo starannie umyć, osączyć z wody, oczyścić z szypułek. Miazgę można wstępnie podfermentować. W tym celu na 10 kg miazgi dodaje się 5 g fosforanu amonowego i dodaje drożdże winne. Miazgę trzeba bardzo starannie chronić przed dostępem muszek. Po 3-4 dniowej fermentacji miazgi należy odcedzić sok, zmierzyć i obliczyć ilość wody oraz cukru według planowanej zawartości alkoholu. Dodatek wody i cukru na 1 l nie rozcieńczonego moszczu:

Zawartość alkoholu w winie (% obj.) Dodatek cukru (g) Dodatek wody (l)
 12 260 0,35
14 320 0,35
16 380 0,2
18 440 0,15

Cukier do moszczu dodaje się w dwóch częściach. Połowę przewidzianej ilości dodaje się do moszczu lub miazgi podczas fermentacji, resztę po wyciśnięciu miazgi. Wino po skończonej fermentacji trzeba dosłodzić.