HomeArtykuły Przepisy na wina

Przepisy na wina

Posted in : Artykuły on by : admin

Wino z czarnych jagód (czernic). Wino z czarnych jagód przez niektórych traktowane jest jako lekarstwo, szczególnie przy zaburzeniach przewodu pokarmowego. Czarne jagody mają intensywne zabarwienie, które utrzymuje się także w prawidłowo przygotowanym winie. Bardzo wskazana jest 1-2 dniowa fermentacja miazgi owocowej drożdżami winnymi wzbogacona fosforanem amonowym w ilości 2 g na 1 kg miazgi. Po odciśnięciu soku i zmierzeniu, wytłoczyny należy zalać wodą i po kilku godzinach odcisnąć. Dodatek cukru i wody do 1 litra nie rozcieńczonego moszczu powinien wynosić:

Zawartość alkoholu w winie (% obj.) Dodatek cukru (g) Dodatek wody (l)
 12 275 0,45
14 305 0,3
16 365 0,3
18 425 0,25

Cukier dodawać w dwóch częściach: 3/4 całej ilości cukru dodać do nastawu podczas doprawiania moszczu, resztę (rozpuszczoną w części moszczu) dodać po 5-7 dniach fermentacji.

Wino z jeżyn. Wino z jeżyn ma bardzo ładne zabarwienie, a ponadto oryginalny smak. Owoce należy przebrać możliwie szybko po zerwaniu. Proporcje wody i cukru oraz sposób wykonania jest taki sam jaki podano przy wyrobie wina z czarnych jagód (czernic).

Wino z głogu lub z owoców dzikiej róży. Owoce najlepiej zrywać już po pierwszych przymrozkach. Ponieważ są to owoce ubogie w sok, przygotowanie nastawu polega na wyługowaniu z nich składników rozpuszczalnych. W tym celu umyte i osączone owoce lekko miażdży się i zalewa gorącą wodą w ilości około 2 l na 1 kg owoców. Na 1 l roztworu dodaje się od 150 do 300 g cukru i od 4 do 6 g kwasu cytrynowego. Tak przygotowaną masę owocową szczepi się matką drożdżową oraz dodaje 2 g na 1 l fosforanu amonowego. Gąsior lub butlę uszczelnia się czopem fermentacyjnym i pozostawia się na 4-6 tygodni. Jeżeli owoce są z pestkami trzeba zaraz po ukończeniu fermentacji burzliwej ściągnąć wino z nad miazgi, a miazgę dokładnie odsączyć, przefiltrować wyciśnięty z niej nastaw i z powrotem przelać do butli czy gąsiora oraz uszczelnić czopem fermentacyjnym. Po ukończeniu fermentowania i ściągnięciu wina można je dosłodzić i poprawić jego zabarwienie dodatkiem karmelu lub wina z czarnych jagód.