HomeArtykuły Przepisy na wina

Przepisy na wina

Posted in : Artykuły on by : admin

Wino stołowe mocne z głogu lub owoców dzikiej róży. Przygotować: 5 kg świeżych owoców róży lub 2 kg owoców suszonych; zalać je 5 l wrzącej wody. Po ostudzeniu cieczy do temperatury około 25°C przelać do balona fermentacyjnego i dodać syrop przygotowany z 1 kg cukru rozpuszczonego w 1 l wody. Dodać około 2 g kwasu cytrynowego, 5 g fosforanu amonowego oraz zaszczepić nastaw matką drożdżową. Balon zamknąć czopem fermentacyjnym, a po 5-6 dniach dodać 0,5 kg cukru rozpuszczonego w 0,5 1 wody, wymieszać i znów zamknąć czopem. Fermentacja nastawu trwa 4-6 tygodni, jeżeli w pomieszczeniu jest temperatura około 20-22°C.
Są różne sposoby otrzymywania wina z owoców róży. Ma ono lepszy smak, jeżeli owoce są bez pestek. Można również po 10-12 dniach fermentacji ściągnąć wino znad owoców, usunąć owoce i dalej prowadzić fermentację samego nastawu. Otrzymane wino można dosłodzić po ukończonej fermentacji rozpuszczając w jego części cukier. Można również podbarwić je karmelem albo winem czy sokiem parowanym z czarnych porzeczek lub jagód (czernic).

Wino z jabłek. Jabłka są bardzo dobrym surowcem do otrzymywania wina. Można z nich przygotować jabłecznik, tj. słabe, nietrwałe wino bez dodatku cukru, oraz wina lekkie, o średniej mocy i mocne. Na wino przeznacza się owoce dojrzałe, o zdrowej skórce lub skórce uszkodzonej, lecz nie porażonej grzybami chorobotwórczymi. Mogą to być odmiany średnio kwaśne, np. Mc Intosh, Cesarz Wilhelm, Wealthy lub odmiany kwaśne, np. Antonówka Zwykła Kwidzyńska. Ilość wody i cukru dodawane do 1 litra nie rozcieńczonego moszczu ustała się w następujący sposób:

Jabłka średnio kwaśne

Zawartość alkoholu w winie (% obj.) Dodatek cukru (g) Dodatek wody (l)
 10 160 0,4
13 210 0,3
16 300 0,2

 

Jabłka kwaśne

Zawartość alkoholu w winie (% obj.) Dodatek cukru (g) Dodatek wody (l)
10 200 0,6
13 220 0,4
16 320 0,3

Do wina z jabłek konieczny jest dodatek 4-5 g fosforanu amonowego na 10 l nastawu. Nastaw najlepiej zaszczepić czystą kulturą drożdży winnych.

Wino z winogron. Sok z winogron nie powinien być rozcieńczony wodą, może być także niedosładzany, lecz wtedy otrzymuje się wina o stosunkowo niskiej zawartości alkoholu, co powoduje, że wina te są nietrwałe.
Wina gronowe z moszczu uzyskiwanego z owoców krajowych, zawierających znacznie mniej cukru muszą być dosładzane. Dodatek cukru na 1 l moszczu ustala się w następujący sposób:

Zawartość alkoholu w winie (% obj.) Dodatek cukru (g)
 8 0
10 35
12 70
14 105
16 140
18 175

Na wino można wykorzystać winogrona o różnym zabarwieniu. Przy wyrobie win czerwonych bardzo wskazana jest początkowa fermentacja miazgi, którą najlepiej zrobić w balonie zamkniętym czopem fermentacyjnym. Wyciśnięty moszcz, szczególnie z owoców krajowych, które trzeba przed miażdżeniem bardzo dokładnie umyć, należy zaszczepić czystą kulturą drożdży winnych.