HomeArtykuły Przepisy na zupy

Przepisy na zupy

Posted in : Artykuły on by : admin

Zupa z brukselki. Proporcje: pół porcji włoszczyzny, 2 suszone grzybki, 20 dag kapusty brukselskiej, 2 średniej wielkości ziemniaki, łyżka masła lub masła roślinnego, 2 łyżeczki mąki, pół szklanki śmietany, przyprawa „Jarzynka”, sól, zielona pietruszka.
Oczyszczoną, drobno w słupki pokrojoną włoszczyznę z dodatkiem połowy przewidzianej ilości tłuszczu krótko podsmażyć bez zrumienienia. Wlać do włoszczyzny około 5-6 szklanek wrzącej wody, dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, namoczone grzybki suszone i wszystko razem ugotować. Kapustę brukselską, oczyszczoną z zewnętrznych uszkodzonych liści i umytą, włożyć do niewielkiej ilości wrzącej wody, ugotować w naczyniu odkrytym, odcedzić. Większe główki kapusty przekroić na połowy lub ćwiartki, małe pozostawić w całości i dodać do zupy. Zupę podprawić jasną zasmażką z mąki i tłuszczu, dodać śmietanę i przyprawić do smaku przyprawą „Jarzynka” i solą. Już na talerzach posypać zupę zieleniną.

Zupa cebulowa z grzankami serowymi. Proporcje: 25 dag cebuli, łyżka masła, pół porcji włoszczyzny, kostka rosołu z drobiu, 5 szklanek wody, 4 kromki bułki, masło do posmarowania, 4 plasterki sera Gouda lub Edamskiego, papryka, sól.
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę z dodatkiem masła podsmażyć do jasnozłocistego koloru. Oddzielnie ugotować wywar z włoszczyzny, odcedzić warzywa z wywaru, a do wywaru włożyć podsmażoną cebulę i gotować około 10 minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać kostkę rosołu z drobiu.
Kromki bułki posmarować masłem, na każdą położyć cienki plasterek sera i z wierzchu posypać papryką. Tak przygotowane grzanki ułożyć na blasze posmarowanej masłem i wstawić do zapieczenia do piekarnika. Nalać gotową zupę do talerzy, a na środek talerza położyć jedną grzankę i od razu podać.

Zupa z fasoli szparagowej. Proporcje: 30 dag kurczaka, 2 marchwie, pietruszka, pół pora, kawałek selera, 25 dag fasoli szparagowej, jajko, 2 łyżeczki mąki, sól, zielenina.
Ćwiartkę kurczaka wstawić do 5 szklanek wody, nastawić do gotowania. Do gotującego się kurczaka włożyć oczyszczoną i pokrojoną w makaronik włoszczyznę.
Oczyszczoną fasolę szparagową ugotować oddzielnie w niewielkiej ilości wody. Przygotować z jajka i mąki lane ciasto. Wyjąć miękkie mięso, oddzielić od kości, pokroić w makaronik. Ugotowaną fasolkę pokroić na małe kawałki. Do wrzącego wywaru z włoszczyzny wlać lane kluski, dodać mięso i fasolę, przyprawić do smaku, dodać zieleninę. Zupę można ugotować bez mięsa. Można również podprawić śmietaną.

Zupa z zielonego groszku. Proporcje i sposób przygotowania są takie same, jak przy gotowaniu zupy z fasoli szparagowej.