HomeArtykuły Przepisy na zupy

Przepisy na zupy

Posted in : Artykuły on by : admin

Zupa z jarmużu. Proporcje: 25 dag żeberek (mogą być wędzone), marchew, pietruszka, cebula, 6 liści jarmużu, 4 małe ziemniaki, pół szklanki śmietany, 2 łyżeczki mąki, szklanka mleka, sól, przyprawa „Jarzynka”.
Podgotować żeberka w 1 litrze wody, a gdy będą prawie miękkie dodać oczyszczone warzywa i pokrajane w kostkę ziemniaki, razem dogotować do miękkości.
Liście jarmużu ugotować w niewielkiej ilości wody w oddzielnym naczyniu. Pozbawione grubych nerwów liście oraz warzywa (po wyjęciu mięsa) zmiksować lub przetrzeć przez sito. Obrane od kości mięso pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Podprawić zupę śmietaną i mlekiem wymieszanym z mąką zagotować, przyprawić do smaku. Podawać z grzankami z bułki lub razowego chleba.

Zupa z kalafiorów. Proporcje: średni kalafior, marchew, pietruszka, kawałek selera, pół pora, kostka rosołu z drobiu, 4 dag masła, 2 łyżeczki mąki, pół szklanki śmietany, sól, zielona pietruszka lub koper.
Ugotować wywar z włoszczyzny, przecedzić. Oddzielnie ugotować kalafior. Połowę kalafiora podzielić na małe różyczki. Resztę kalafiora i włoszczyznę przetrzeć lub zmiksować, połączyć z wywarem, podprawić masłem roztartym na surowo z mąką, dodać kostkę rosołu z drobiu, zagotować. Przyprawić zupę śmietaną i solą, przyprawą „”Jarzynka”, dodać całe różyczki kalafiorów. Przed podaniem wsypać do zupy zieleniny.

Zupa z kapusty włoskiej. Proporcje: pół porcji włoszczyzny, 40 dag kapusty włoskiej, 3-4 średniej wielkości ziemniaków, szczypta nasion suchego kopru, 2 łyżki mąki, pół szklanki śmietany, sól, łyżka masła lub masła roślinnego, zielenina.
Oczyszczoną włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i na tłuszczu bardzo lekko podsmażyć, bez rumienienia. Zalać podsmażone warzywa wrzącą wodą (1,5 litra), dodać pokrojoną w kostkę kapustę włoską, ziemniaki, sól do smaku, suche nasiona kopru.
Przykrytą zupę gotować do miękkości warzyw, czyli około 20 minut. Zupę podprawić śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Można dodać dodatkowo przyprawę „Jarzynka” oraz wsypać zieleninę. Do tak przygotowanej zupy (już po jej przyprawieniu) można włożyć 2-3 pomidory obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę.

Zupa koprowa. Proporcje: duży pęczek zielonego kopru, 2 kostki rosołu z koncentratu, szklanka mleka lub pół szklanki śmietany, 2 łyżki mąki, sól.
Duży pęczek przerośniętego kopru umyć, oddzielić delikatne listki od łodyżek. Gałązki zwinąć, włożyć do wrzącej wody, kilka minut podgotować. Dodać rosół z koncentratu, podprawić wywar mlekiem lub śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Wsypać drobno posiekany zielony koper, przyprawić do smaku. Zupę koprową podawać z makaronem lub kostką z kaszy krakowskiej czy manny lub z lanymi kluskami.

Zupa kminkowa. Proporcje: porcja włoszczyzny, 2 płaskie łyżki nasion kminku, 2 łyżki mąki, pół szklanki śmietany, kostka rosołu z koncentratu, sól.
Włoszczyznę i nasiona kminku włożyć do gotowania do około 1,5 1 wrzącej wody, po ugotowaniu odcedzić. Włoszczyznę wykorzystać, np. do przygotowania sałatki, a wywar podprawić śmietaną wymieszaną z mąką dodać rosół z koncentratu lub kostkę bulionową, przyprawić zupę do smaku solą. Podawać z oddzielnie ugotowanym makaronem lub lanymi kluskami.