HomeArtykuły Przepisy na zupy

Przepisy na zupy

Posted in : Artykuły on by : admin

Ogórkowy chłodnik. Proporcje: 1 litr serwatki, szklanka śmietany, 2-3 ogórki, duża garść zielonego kopru, ząbek czosnku, sól, 4 jajka.
Serwatkę z nieprzekwaszonego mleka dobrze wychłodzić. Ogórki młode można po dokładnym wymyciu pokroić w ćwierćkrążki razem ze skórką, można również tradycyjnie obrać. Koper drobno posiekać, a czosnek drobno pokroić i rozetrzeć z solą. Dodać do serwatki wszystkie składniki chłodnika, wymieszać, przyprawić do smaku solą. Jajka ugotowane na twardo pokroić na połówki i włożyć już na talerze. Podawać ze świeżo ugotowanymi ziemniakami posypanymi zieleniną.

Zupa z porów. Proporcje: pół porcji włoszczyzny, 2 spore pory, 2 ziemniaki, łyżka masła lub masła roślinnego, kostka rosołu z drobiu, 2 dag mąki, pół szklanki śmietany, sól, zielenina.
Oczyszczoną włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pory oczyścić, przyciąć końce ciemnozielonych liści i twardą piętkę, a następnie dokładnie wymyć i pokroić w cienkie krążki. Włoszczyznę podsmażyć bardzo krótko na rozgrzanym tłuszczu, zalać wrzącą wodą (1,5 l), dodać pory i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, a następnie ugotować do miękkości. Tak przygotowaną zupę można tylko podprawić i podać. Można również wszystkie składniki przetrzeć przez sito lub zmiksować i podawać z dodatkiem grzanek jako zupę przecieraną. Doprawić zupę do smaku solą i kostką rosołu z drobiu oraz już do gotowej wsypać zieleninę.

Zupa przecierana selerowa. Proporcje: pół porcji włoszczyzny, 30 dag selera, łyżka masła lub masła roślinnego, sól, kostka rosołu z drobiu, 2 żółtka, pół szklanki śmietany, zielenina.
Oczyszczoną włoszczyznę i obrany, pokrojony na mniejsze kawałki seler ugotować w 5-6 szklankach wody do miękkości z dodatkiem soli do smaku. Gdy wszystkie warzywa są miękkie przetrzeć je przez sito lub zmiksować. Śmietanę rozmieszać z żółtkami. Dodać do zupy tłuszczu i podgrzać prawie do wrzenia, zestawić z ognia. Wlewać cienkim strumieniem gorącą zupę do śmietany, z żółtkami i bez przerwy mieszać. Zupę podawać od razu z dodatkiem grzanek i posypaną zieleniną.

Zupa szpinakowa. Proporcje: 1 litr wody, 0,5 litra mleka, 5 średniej wielkości ziemniaków, 5 dag wędzonego boczku lub słoniny, łyżka mąki, pół szklanki śmietany, 30 dag liści młodego szpinaku, sól, ząbek czosnku.
Obrane pokrajane w kostkę ziemniaki obgotować w małej ilości wody, a następnie miękkie, lecz nie rozgotowane, odcedzić. Zagotować mleko z wodą, dodać ziemniaki, roztarty z solą czosnek, podprawić zasmażką ze słoniny czy boczku i mąki, dodać posiekany, umyty szpinak, zagotować i przyprawić zupę do smaku.
Już na talerzach rozłożyć surową śmietanę. Do tak przygotowanej zupy można jeszcze podczas gotowania wlać lane kluski z jednego jajka lub dodać po jednym jajku ugotowanym na twardo, drobno posiekanym.
Można również z dobrym efektem smakowym dodać kostki sera twarogowego czy po łyżeczce startego sera żółtego.