HomeArtykuły Przepisy na zupy

Przepisy na zupy

Posted in : Artykuły on by : admin

Zupa szczawiowa. Proporcje: 1 litr wody, pół litra mleka, 15 dag liści młodego szczawiu, 2 płaskie łyżki mąki, pół szklanki śmietany, kostka rosołu z drobiu, zielenina, 20 dag sera twarogowego odciśniętego, sól do smaku.
Zagotować wodę z mlekiem i podprawić śmietaną wymieszaną z mąką, dodać kostkę rosołową. Umyty szczaw posiekać na surowo (na deseczce) nierdzewnym nożem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa czy wreszcie z dodatkiem niewielkiej ilości zupy zmiksować, dodać do gorącej zupy, zagotować, przyprawić do smaku solą.
Zupę w ten sposób można przygotować na wywarze z mięsa świeżego, z peklówki czy smaku z wędzonki.
Ser twarogowy, odciśnięty, niekruszący się pokroić w drobną kostkę, rozłożyć na talerze, zalać gorącą zupą. Zamiast sera twarogowego można wsypać do gotowej zupy (już na talerzach) ser podpuszczkowy starty na tarce i dodać grzanki z bułki. Można również tradycyjnie dodać do zupy ugotowane na twardo jajka.

Zupa – krem z warzyw mieszanych. Proporcje: pół porcji włoszczyzny z kapustą włoską, 4 średniej wielkości ziemniaki, łyżka masła, pół szklanki śmietanki, 2 żółtka, kostka rosołu z drobiu, przyprawa „Jarzynka”, zielenina, grzanki lub kostki sera, sól.
Wszystkie oczyszczone warzywa i ziemniaki, pokrojone na mniejsze kawałki, ugotować, a następnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. Dodać masło, rosół z drobiu, przyprawić zupę do smaku i doprowadzić do wrzenia. Żółtka rozmieszać ze słodką śmietanką i wlewając po trosze zupy zestawionej z ognia podprawić ją, już nie gotować. Do rozlanej na talerze lub bulionówek zupy wsypać zieleninę i dodać grzanki lub kostki z sera.