Home / Artykuły / Przetwory pasteryzowane z owoców
2 Kwiecień, 2016

Przetwory pasteryzowane z owoców

Posted in : Artykuły on by : admin

Trwałość tej grupy przetworów będzie tym większa, im staranniej przygotuje się opakowania, utrwalane owoce, a sama pasteryzacja będzie przebiegała prawidłowo.

Owoce pasteryzowane w soku własnym

Owoce jagodowe pasteryzowane w soku własnym. Czarne jagody, porzeczki, truskawki, maliny po oczyszczeniu układać w słojach i lekko uciskać, aby część soku wydzieliła się i wypełniła wolne przestrzenie między owocami. Napełnione słoje zamknąć i wstawić do pasteryzacji. Czas pasteryzacji owoców w opakowaniach o pojemności 1 litra wynosi 30 minut, licząc od chwili uzyskania temperatury wody bliskiej wrzenia.
Owoce w opakowaniach mniejszych pasteryzować należy o 5 minut krócej.
Borówki-brusznice, dojrzały lub zielony agrest należy po umyciu włożyć do naczynia z minimalnym dodatkiem wody, doprowadzić do wrzenia i gorącą masą napełnić słoje. Można i inne owoce jagodowe podgrzać do wrzenia i nałożyć gorące do słojów. Zamknięte słoje wstawić do wody, o temperaturze podobnej do temperatury owoców wewnątrz słojów. Czas pasteryzacji owoców wkładanych na gorąco do słojów jest krótszy i dla opakowań o pojemności 1 litra wynosi 25 minut, a dla mniejszych 5 minut krócej.

Brzoskwinie

Brzoskwinie

Owoce pestkowe pasteryzowane w soku własnym. Brzoskwinie, czereśnie, morele, śliwki, wiśnie należy pozbawić pestek. Brzoskwinie trzeba jeszcze dodatkowo sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Duże owoce należy podzielić na części, wsypać do naczynia z minimalną ilością wody i podgrzać do wrzenia. Następnie częściowo rozparowane owoce włożyć do opakowań, zamknąć i wstawić do pasteryzacji. Czas pasteryzacji owoców w opakowaniach o pojemności 1 litra wynosi 25 minut, w mniejszych o 5 minut krócej.
Jabłka w soku własnym. Jabłka odmian aromatycznych, np. Antonówki, po umyciu bardzo cienko obrać ze skórki, pokroić owoce na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Do emaliowanego naczynia wlać bardzo małą ilość wody (na dno), wsypać jabłka i mieszając częściowo je rozparować, a następnie gorące jabłka włożyć do słojów. Czas pasteryzacji owoców w opakowaniach 0,5 litra wynosi 15 minut, w większych 20 minut w temperaturze 95°C.

Zastosowanie owoców pasteryzowanych w soku własnym. Wszystkie owoce pasteryzowane we własnym soku mogą być wykorzystane do dalszego przerobu na innego rodzaju przetwory. Na przykład agrest w soku własnym ze względu na zawartość dość sporej ilości związków galaretujących, jest bardzo dobrym dodatkiem do jesiennego dżemu wieloowocowego. Maliny ze względu na ich niepowtarzalny aromat mogą być w tym samym celu wykorzystane. Jeżeli brak czasu lub dostatecznej ilości cukru, to taki sposób utrwalania owoców do dalszego przerobu jest bardzo wskazany. Owoce pasteryzowane w soku własnym mogą być po dosłodzeniu podane jako deser lub wykorzystane do przygotowania zupy owocowej. Przetwory te doskonale uzupełniają wartość odżywczą mleka, wit. C i właśnie tak utrwalone są bardzo dobrym dodatkiem do napojów mleczno-owocowych przygotowywanych zimą czy wiosną. Czarne jagody, wiśnie, czereśnie można wykorzystać do przygotowania pierogów, knedli czy nawet ciasta z owocami. Mają więc tego rodzaju przetwory zastosowanie dość wszechstronne i warto ich zapas przygotować. Należy do ich przygotowania używać opakowań dużych z myślą o wykorzystaniu owoców w przetwórstwie lub małych do jednorazowego zużycia w przyrządzaniu potraw.