HomeArtykuły Przetwory pasteryzowane z warzyw

Przetwory pasteryzowane z warzyw

Posted in : Artykuły on by : admin

Ogórki pikle. Ogórki wyrośnięte oczyścić i przygotować tak jak w poprzednim przepisie. 1 kg krajanki ogórkowej posypać 3 dag soli, wymieszać i pozostawić do następnego dnia. Następnie ogórki odcedzić z soku, zalać gorącą zalewą (1 szklanką wody i 1,5 szklanki 6-procento­wego octu) i pozostawić do następnego dnia. Następnego dnia ogórki odcedzić, przełożyć do słoików, a do zalewy dodać 1 szklankę wody, 2-3 łyżki cukru, po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy, gałązkę kopru razem z nasionami lub samych nasion. Zalewą napełnić słoje z ogórkami, zamknąć i pasteryzować przez 20 minut. Ogórki te są również marynatą dość ostrą, niemniej są bardzo smaczne i w małej ilości można je podawać jako ostry dodatek do sałatek czy kanapek.

Włoszczyzna na zupę pasteryzowana. Proporcje: 50 dag marchwi, 20 dag pietruszki, 20 dag selera, 20 dag pora, 20 dag fasoli szparagowej, 20 dag kalafiora lub kapusty włoskiej albo kalarepy, 2 szklanki przecieru pomidorowego, 8-10 dag oleju lub smaku.
Starannie oczyszczone warzywa korzeniowe można pokrajać w makaronik lub nawet zetrzeć na tarce o dużych otworach. Por pokrajać w cienkie półkrążki. Fasolę szparagową i kalafior albo kapustę włoską obgotować i dopiero podzielić na mniejsze części. Rozdrobnione warzywa korzeniowe i por włożyć na rozgrzany tłuszcz, mieszając podsmażyć, zalać około 2 szklankami wrzącej wody i gotować około 8 minut. Dodać rozdrobnione pozostałe zblanszowane warzywa, zalać przecierem pomidorowym i jeszcze zagotować, rozłożyć do słoików, zamknąć i wstawić do pasteryzacji na 18-20 minut.

Zastosowanie przetworów z warzyw pasteryzowanych. Wykorzystanie i zastosowanie przetworów z pomidorów jest wielorakie. Przecier można wykorzystać do sporządzania zup, sosów i jako dodatek do wielu różnych potraw. Po przyprawieniu do smaku solą można przecier podawać jako zdrowy i smaczny napój. Pomidory utrwalone w całości mogą być także spożywane w postaci sałatki.
Pomidory w przecierze aromatyzowanym można podawać jako dodatek do potraw lub do pieczywa. Ostry sos pomidorowy w niewielkiej ilości podawany do jaj na twardo, zimnych mięs czy wędlin, podobnie jak pomidory utrwalone w całości, urozmaici te dania. Podobne zastosowanie mają jabłka w przecierze pomidorowym.
Fasola szparagowa w przecierze pomidorowym jest gotowym daniem, które po wyjęciu ze słoja trzeba tylko podprawić i zagotować, a z dodatkiem np. kiełbasy może stanowić pożywne drugie danie na obiad czy gorącą kolację. Groszek zielony i fasolę szparagową pasteryzowane w zakwaszonej zalewie można wykorzystać do sporządzania sałatek lub potraw gorących na kwaśno. Przetwory z ogórków, papryki, sałatki wielowarzywne stanowią gotowe dodatki do dań mięsnych, rybnych, z jaj lub jako uzupełnienie, np. kolacji składającej się z pieczywa z dodatkami.