HomeArtykuły Przetwory pasteryzowane z warzyw

Przetwory pasteryzowane z warzyw

Posted in : Artykuły on by : admin

Kalafiory w zalewie pomidorowej. Dorodne kalafiory umyć, rozebrać w małe różyczki, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować około 5-6 minut, a następnie odcedzić. Do wody, w której obgotowuje się kalafiory dodać soli i cukru do smaku. Przygotować przecier z pomidorów i rozlać do słoików do 1/3 ich wysokości. Wystudzone kalafiory rozłożyć do słoików, uzupełnić ilość przecieru, słoje zamknąć i wstawić do pasteryzacji tak jak fasolę.
Jest to również gotowa potrawa wymagająca tylko podprawienia zasmażką lub śmietaną i zagotowania przed podaniem.

Sałatka z młodej kapusty z pomidorami. Proporcje: 1 kg kapusty, 40 dag pomidorów; zalewa: 2 szklanki wody, łyżeczka soli, płaska łyżeczka kwasu cytrynowego, łyżeczka cukru, kawałek gałązki kopru z nasionami, ząbek czosnku.
Kapustę poszatkować niezbyt grubo, pomidory dojrzałe, lecz twarde, pokroić w dość grube krążki lub cząstki, czosnek obrać i pokroić drobno. Wodę zagotować z solą, cukrem i kwasem cytrynowym. Słoiki napełnić gorącą zalewą do 1/3 ich wysokości. Układać warstwami (nie uciskając) kapustę i pomidory, dodać czosnek i koper, uzupełnić do pełna zalewą. Słoiki zamknąć i pasteryzować około 25 minut.
Jest to doskonała sałatka, którą przed podaniem odcedza się od zalewy i skrapia olejem, podawać można do wszystkich dań gorących i zimnych, a nawet tylko do pieczywa posmarowanego i obłożonego.

Szczaw

Szczaw

Szczaw pasteryzowany. Świeże, młode liście szczawiu dokładnie umyć i oddzielić ogonki. Szczaw przepuścić przez wymytą i wyparzoną maszynkę do mielenia mięsa. Otrzymaną miazgę podgrzać prawie do wrzenia, rozlać do małych słoików z zamknięciem Twist-off. Zawartość przeznacza się do jednorazowego spożycia. Słoje zamknąć nie dokręcając całkowicie nakrętek, wstawić do wody i ogrzewać około 20 minut. Gorące słoje wyjąć, dokręcić nakrętki i wystudzić, a następnie sprawdzić szczelność zamknięcia, wynieść do piwnicy.

Młode buraki ćwikłowe pasteryzowane z liśćmi. Proporcje: 3 kg młodych buraków z liśćmi, 1 l wody, 2 łyżeczki kwasu cytrynowego.
Młode buraki ćwikłowe (z przerywania) po dokładnym umyciu i oddzieleniu uszkodzonych liści pokrajać drobno razem z liśćmi. Zalać wrzącą wodą i gotować 4-5 minut. Buraki zakwasić kwasem cytrynowym i gorące rozłożyć do przygotowanych słoików. Wstawić do pasteryzacji na około 20 minut.

Boćwina czyli buraki liściowe pasteryzowane. Proporcje: 1,5 kg liści buraków liściowych z ogonkami, płaska łyżeczka kwasu cytrynowego, około 1,5 szklanki wody.
Oddzielić od umytych liści ogonki, drobno pokrajać, a same blaszki liściowe kilkakrotnie posiekać na mniejsze części. Zalać najpierw wodą pokrajane ogonki liściowe, obgotować 3-4 minuty, a dopiero potem dołożyć pokrajane liście, aby się tylko zagotowały. Boćwinę zakwasić i od razu rozłożyć do słoików. Słoiki zamknąć i pasteryzować jak buraki ćwikłowe.