HomeArtykuły Przetwory pasteryzowane z warzyw

Przetwory pasteryzowane z warzyw

Posted in : Artykuły on by : admin

Buraki ćwikłowe marynowane. Proporcje: 3 kg bardzo małych buraków ćwikłowych, 1 l wody, 2 łyżeczki kwasu cytrynowego lub pół szklanki 10% octu, łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru.
Marynatę najlepiej przygotowywać po zbiorze buraków przeznaczając tylko bardzo małe, gdyż takie są najsmaczniejsze. Dokładnie umyć je i ugotować w skórkach. Po wystudzeniu obrać, rozłożyć do słoików. Zagotować wodę z solą i cukrem, dodać kwas cytrynowy lub ocet, zalać buraczki w słoikach. Zamknięte słoje wstawić do pasteryzacji na 20 minut.

Cebula marynowana. Proporcje: 1 kg małych cebul, 2 szklanki wody, pół łyżeczki soli, łyżka cukru, 1/4 szklanki 10% octu lub łyżeczka kwasu cytrynowego, przygotować do każdego słoika po 2 ziarnka ziela angielskiego, pieprzu, po małym kawałku liścia laurowego, po 1 goździku.
Nieco większe od dymki cebule obrać, 3-4 minuty obgotować i schłodzić przelewając zimną wodą. Rozłożyć cebulę do słoików wkładając uprzednio na dno przyprawy. Zagotować wodę z cukrem i solą, dodać ocet lub kwas cytrynowy, gorącą zalewą napełnić słoje z cebulą. Marynatę można przygotować z dużej cebuli krając ją po obraniu w krążki lub cząstki i dalej postępować jak z małą cebulą. Konserwę pasteryzować 25 minut.

Cebula marynowana

Cebula marynowana

Sałatka grecka z cebuli pasteryzowana. Proporcje: 30 dag małych cebulek, 1/2 szklanki białego wina, 1/2 szklanki wody, 4 łyżki oleju, kilka ziarenek angielskiego ziela, płaska łyżka cukru, ćwierć łyżeczki soli, kawałek liścia laurowego, łyżeczka kwasu cytrynowego lub 2 łyżki octu.
Zagotować wodę z winem i olejem, z dodatkiem przypraw. Do wrzątku włożyć w całości małe obrane cebulki. Można również włożyć duże cebule pokrajane na ćwiartki ale bez odcinania twardej piętki. Równie smaczna, choć mniej ładna jest sałatka z pokrajanej w grube krążki cebuli. Gotować pod przykryciem 10 minut, zakwasić, włożyć do słoików i pasteryzować około 15 minut.

Cukinia pasteryzowana. Proporcje: cukinia, 0,5 l wody, 2 łyżeczki cukru, łyżeczka soli, łyżeczka kwasu cytrynowego, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, czosnek, suchy koper.
Bardzo młode cukinie, po dokładnym ich umyciu, pokroić razem ze skórką w dość grube (2 cm) krążki, obgotować. Zagotować wodę z cukrem i solą, dodać kwas cytrynowy. Rozłożyć przyprawy do słoików, nalać zalewy do 1/3 wysokości opakowań, rozłożyć cukinię i do każdego opakowania dodać po ząbku czosnku. Po nałożeniu cukinii ilość zalewy uzupełnić i słoiki zamknąć; pasteryzować 20 minut.