HomeArtykuły Przetwory pasteryzowane z warzyw

Przetwory pasteryzowane z warzyw

Posted in : Artykuły on by : admin

Sałatka z zielonych pomidorów. Proporcje: 2 kg zielonych pomidorów, 2 łyżki soli, 20 dag cebuli, 0,5 litra wody, 10 dag cukru, płaska łyżeczka kwasu cytrynowego, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, suche nasiona kopru.
Wyrośnięte, lekko zjaśniałe zielone pomidory umyć i pokroić w poprzek w krążki. Tak samo pokroić cebulę. Pokrojone warzywa posolić, włożyć do szklanego lub kamiennego naczynia i odstawić na 12 godzin. Następnie pomidory i cebulę odcedzić z soku. Wodę zagotować z cukrem i dodać kwas cytrynowy.
Warzywa ułożyć w słojach, dodać przyprawy i zalać gorącą zalewą. Sałatka może być z nieco większym lub mniejszym dodatkiem cukru podanym w przepisie. Sałatkę w słojach o pojemności do 0,5 litra pasteryzować około 20 minut.

Pomidory

Pomidory

Pomidory gronowe pasteryzowane. Proporcje: 1 kg pomidorów drobnoowocowych, 2 owoce czerwonej papryki, 2-3 cebule, 2 łyżki soli, na zalewę: 2 szklanki wody, łyżka cukru, pół łyżeczki soli, łyżeczka kwasu cytrynowego lub pół szklanki octu 10%.
Drobnoowocowe pomidory zrywać gdy tylko lekko zaczynają się czerwienić. Po umyciu nakłuć je dość gęsto nierdzewną szpilką, wsypać na miskę, obsypać solą i pozostawić na kilka godzin. Cebulę i paprykę pokrojoną w krążki bardzo krótko obgotować. Układać w słoikach pomidory, przekładać krążkami papryki i cebuli. Przygotować zalewę: zagotować wodę z solą i cukrem, dodać kwas cytrynowy lub ocet i gorącym płynem napełnić słoiki z pomidorami. Zamknięte słoiki wstawić do pasteryzacji na około 25 minut.

Sałatka z kapusty czerwonej i jabłek. Proporcje: 1 kg kapusty czerwonej, 30 dag jabłek, 15 dag cebuli, 1 litr wody, łyżka płaska soli, pełna łyżka cukru, łyżeczka kwasu cytrynowego, 2-3 goździki.
Kapustę drobno poszatkować, skropić kilkoma łyżkami wody z dodatkiem ćwierć łyżeczki kwasu cytrynowego i w naczyniu emaliowanym, nieobitym ogrzewać ciągle mieszając, aby nieco zmiękła i zwiędła. Jabłka z całkowicie zdrową skórką można nieobierane zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać do kapusty. Cebulę pokrajaną w półkrążki włożyć na cedzaku do wrzącej wody i 2-3 minuty pogotowaać. Napełnić słoiki do 1/3 wysokości zalewą, włożyć wymieszane produkty, dodać po 1-2 goździków, uzupełnić ilość zalewy, aby przykrywała nałożone produkty i zamknąć słoje. Sałatkę w opakowaniach o pojemności 0,5 litra pasteryzuje się około 20 minut, w większych 5 minut dłużej.