HomeArtykuły Przetwory utrwalane cukrem

Przetwory utrwalane cukrem

Posted in : Artykuły on by : admin

Dżem z agrestu prawie dojrzałego. Proporcje: 1,5 kg agrestu, 0,90 kg cukru.
Prawie dojrzały, zdrowy agrest dokładnie wymyć. Następnie dosypać około 30 dag owoców, dodać cukru i zmiażdżyć drewnianą pałką. Uzyskaną miazgę powoli ogrzewać aż do wrzenia, zszumować. Dodać pozostałe owoce (całe) agrestu, zagotować. Dżem można dogotować od razu, można również zostawić go do przestudzenia i dogotować po kilku godzinach; wtedy owoce lepiej zachowują swój kształt. Gorący dżem natychmiast złożyć do opakowań i dobrze uszczelnić.

Dżem z borówek czerwonych z dynią. Proporcje: 1 kg borówek, 30 dag dyni, 65 dag cukru, 3/4 szklanki wody.
Dżem z borówek czerwonych z dynią jest bardzo łagodny w smaku i dobry. Dynię o miąższu zwartym i żółtym można zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przygotować syrop z cukru i wody. Do wrzącego syropu włożyć startą dynię, kilka minut pogotować, a następnie dodać borówki i razem dogotować. Do tego dżemu można również dodać około 30 dag skórki pomarańczowej gotowanej w syropie, pokrojonej w cienkie paski. Gorący dżem złożyć do wymytych i wygotowanych opakowań i zaraz uszczelnić.

Dżem z brzoskwiń. Proporcje: 1,5 kg brzoskwiń, 0,80 kg cukru, 0,5 szklanki wody.
Brzoskwinie należy dokładnie wymyć, a następnie sparzyć wrzącą wodą, przelać zimną i obrać ze skórki. Następnie pokroić owoce w ćwiartki lub ósemki, oddzielając jednocześnie pestki. Tak przygotowane brzoskwinie włożyć do naczynia, wlewając na dno minimalną ilość wody, a następnie mieszając doprowadzić do wrzenia i po kilku minutach gotowania dodać cukier. Dogotować dżem do odpowiedniej gęstości i gorący złożyć do opakowań.

Dżem brzoskwiniowy z jabłkami. Proporcje: 1 kg brzoskwiń, 0,5 kg jabłek, 0,90 kg cukru, 1 szklanka wody.
Cukier rozpuścić w 1 szklance wody, zagotować, zszumować. Obrane ze skórki jabłka zetrzeć na grubej tarce włożyć natychmiast do syropu, aby nie ściemniały, krótko zagotować. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokrajać w cząstki lub połówki i pokroić w paski. Do podgotowanych jabłek włożyć brzoskwinie i razem dżem dogotować. Gorący dżem złożyć do wymytych i wygotowanych opakowań i zaraz uszczelnić.