HomeArtykuły Przetwory utrwalane cukrem

Przetwory utrwalane cukrem

Posted in : Artykuły on by : admin

Dżem z jabłek i owoców róży. Proporcje: 30 dag owoców róży, 2 szklanki wody, 0,70 kg cukru, 1 kg jabłek.
Dojrzałe owoce dzikiej róży umyć, przepołowić i jeszcze raz dokładnie wymyć po usunięciu nasion. Tak przygotowane owoce zalać 2 szklankami wrzącej wody i pod przykryciem gotować 10 minut, a następnie przetrzeć przez sito. Do przecieru dodać cukier, zagotować.
Jabłka umyte i obrane ze skórki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Włożyć jabłka do przecieru i gotować do chwili aż będą szkliste, a dżem uzyska właściwą krzepliwość. Gorący dżem złożyć do opakowań i uszczelnić. Dżem ten jest bardzo smaczny, ma ładną barwę i jest bogaty w witaminy zawarte w owocach róży.

Dżem z moreli. Przygotować według proporcji i przepisu na dżem z brzoskwiń. Moreli można nie obierać.

Dżem ze śliwek węgierek. Proporcje: 1,5 kg śliwek, 60-70 dag cukru.
Sposób pierwszy: śliwki węgierki dokładnie umyć, pokroić wzdłuż na połówki, a pestki usunąć. Pokrojone śliwki wsypać do płaskiego emaliowanego i nieobitego naczynia, przesypać cukrem i pozostawić na kilka godzin. Następnie naczynie ze śliwkami postawić na małym ogniu i powoli ogrzewać ciągle mieszając, gdyż owoce te łatwo się przypalają. Od chwili zagotowania się przetworu gotować dżem tak długo, aż masa stanie się szklista. Gorący dżem włożyć do wymytych i wygotowanych słoików i od razu zamknąć je lub uszczelnić celofanem.
Sposób drugi: trzecią część przygotowanych śliwek oddzielić, następnie rozgotować je z minimalnym dodatkiem wody i przetrzeć gorące przez sito. Uzyskany przecier nieco odparować, a następnie dodać cukru, zagotować. Do zagotowanego przecieru włożyć resztę połówek śliwek i krótko podgotować, po czym dżem zestawić z ognia i pozostawić w spokoju na kilka godzin. Następnie dżem powoli doprowadzić do wrzenia, gotować i gorący złożyć do wymytych i wygotowanych opakowań.

Dżem ze śliwek węgierek i jabłek. Proporcje: 1 kg jabłek, 1 kg cukru, 1 kg śliwek, pół szklanki wody.
Jabłka rozgotować z dodatkiem wody i gorące przetrzeć. Do przecieru dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. Śliwki węgierki umyć, przepołowić i włożyć połówki do wrzącego przecieru z cukrem. Można dżem ugotować do właściwej gęstości od razu, można także po krótkim gotowaniu odstawić do wystudzenia i dogotować po kilku godzinach. Gorący dżem złożyć do opakowań i od razu uszczelnić je.

Dżem z mirabelek. Proporcje: 1,5 kg mirabelek, pół szklanki wody, 0,9 kg cukru.
Dojrzałe mirabelki po umyciu porozrywać, oddzielając jednocześnie pestki. Na dno naczynia wlać wodę, włożyć śliwki i doprowadzić do wrzenia. Po kilkuminutowym gotowaniu dodać cukier i dogotować dżem. Gorący złożyć do opakowań i uszczelnić.