HomeArtykuły Przetwory utrwalane cukrem

Przetwory utrwalane cukrem

Posted in : Artykuły on by : admin

Dżem z truskawek i agrestu. Proporcje: 50 dag cukru, 3/4 szklanki wody, 1 kg truskawek, 0,90 kg cukru.
Z dodatkiem bardzo małej ilości wody rozgotować agrest, a następnie przetrzeć go przez sito. Truskawki zasypać cukrem, ogrzewać powoli, aż do wrzenia i po krótkim gotowaniu dodać przetarty agrest, razem dogotować do właściwej gęstości. Dżem dość łatwo przypala się, dlatego należy gotować go w garnku o grubym dnie lub podłożyć pod garnek płytkę azbestową czy metalowy krążek. Gotowy dżem składać do wymytych i wyparzonych słoików i gorący uszczelniać.

Dżem z porzeczek czarnych. Proporcje: 1,5 kg porzeczek czarnych, 1,10 kg cukru.
Porzeczki przesypać cukrem, w kilku miejscach naczynia owoce zgnieść, aby szybciej puściły sok. Ogrzewać bardzo ostrożnie ciągle mieszając, gdyż owoce łatwo przypalają się. Po doprowadzeniu do wrzenia zdejmować wytwarzającą się pianę, wolno gotować aż do chwili uzyskania przez dżem właściwej krzepliwości.

Czarna porzeczka

Czarna porzeczka

Dżem z zielonych pomidorów. Proporcje: 1 kg zielonych pomidorów, 40 dag jabłek, 80 dag cukru, skórka cytrynowa.
Zielone, lecz już zjaśniałe pomidory włożyć na 2-3 minuty do wrzącej wody, odcedzić, przelać zimną wodą, obrać ze skórki. Krajać na ćwiartki lub ósemki. Zalać pomidory około 2 szklankami wrzącej wody, gotować mieszając, bo łatwo przypalają się. Po 20 minutach gotowania dodać cukier. Obrane jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać do podgotowanych z cukrem pomidorów. Wsypać pół łyżeczki otartej skórki z cytryny lub włożyć parę skrawków samej tylko żółtej części skórki cytrynowej. Dżem nakładać do słoików, gdy już jest dostatecznie gęsty, a owoce są szkliste. Słoiki od razu zamykać.
Dżem z porzeczek można również przygotować inaczej: obrywając i przebierając porzeczki, trzeba oddzielić owoce drobniejsze (około 1/3 ilości przewidywanej na dżem), podgrzać, rozgnieść aż puszczą sok, dodać cukier, przygotować syrop, zszumować. Dopiero wówczas dodać całe, dorodne jagody i dżem dogotować. Ze względu na dużą zawartość witaminy C oraz związków galaretujących dżem z czarnej porzeczki gotuje się krótko, po czym składa się gorący do opakowań i natychmiast opakowania uszczelnia się.

Dżem z wiśni. Proporcje: 1,5 wiśni, 1,10 kg cukru.
Wiśnie są bardzo dobrymi owocami do przygotowania dżemu, choć zawierają stosunkowo znikomą ilość związków galaretujących. Dlatego dżem z wiśni nie ma konsystencji galaretującej. Wiśnie wymyć, wydrążyć pestki i zasypać cukrem, odstawić na kilka godzin. Gdy wiśnie puszczą nieco soku, powoli ogrzewać je do wrzenia, zszumować i przerwać gotowanie na kilka godzin. Następnie dżem dogotować do uzyskania właściwej szklistości owoców. W czasie mieszania część owoców rozgotuje się. Gorący, gotowy dżem złożyć do opakowań.