Home / Artykuły / Przetwory z owoców dziko rosnących
17 Czerwiec, 2016

Przetwory z owoców dziko rosnących

Posted in : Artykuły on by : admin

Owoce dziko rosnące zawierają zwykle znacznie mniej cukru, są bardziej zasobne w kwasy organiczne, garbniki, barwniki, a przede wszystkim najczęściej zawierają znacznie więcej witamin aniżeli owoce krzewów uprawnych. W domowym przetwórstwie owoce te wykorzystuje się jako dodatki witaminizujące przetwory z innych owoców, a także jako domowe koncentraty witaminowe.

Rokitnik
Owoce rokitnika dojrzewają we wrześniu i październiku. Dojrzałe owoce są intensywnie pomarańczowe, owalne, wielkości ziarna grochu, zawierają nawet do 250 mg witaminy C w 100 g. Na surowo owoce są właściwie niejadalne, ale można je wykorzystać jako dodatek do przetworów z jabłek, śliwek, gruszek, a także przygotować sok.

Rokitnik

Rokitnik

Sok witaminowy z rokitnika. Proporcje: 1 kg rokitnika, 1,5 l wody, 30-40 dag cukru.
Umyte owoce rokitnika lekko rozgnieść w nieobitym naczyniu emaliowanym, zalać 1 l wrzącej wody. Ogrzewać 30 minut nie dopuszczając do wrzenia, następnie gdy wyciąg lekko przestygnie odsączyć go starannie na sicie. Zalać owoce pozostałą wrzącą wodą i znów zabieg powtórzyć. Obydwa wyciągi zlać razem, dodać rozpuszczony cukier. Ilość cukru może być mniejsza, ale wyciąg jest wtedy bardzo kwaśny, co ogranicza jego trwałość i zastosowanie. Gorący sok zlać do małych opakowań, pasteryzować przez 10 minut. Pozostałe owoce można przetrzeć przez sito i dodać np. do marmolady z jabłek.

Przecier z rokitnika. Proporcje: 1 kg rokitnika, woda.
Umyte owoce zalać taką ilością wrzącej wody, aby pokrywała owoce w naczyniu. Gotować 8-10 minut, a następnie gorące owoce przecierać przez perlonowe sitko. Przecier można wykorzystać jako dodatek do dżemu z jabłek, marmolady wieloowocowej.

Dżem z jabłek i rokitnika. Proporcje: 2 szklanki przecieru z rokitnika, 80 dag cukru, 1,25 kg jabłek Antonówek.
Przecier z rokitnika doprowadzić do wrzenia w płaskim, szerokim naczyniu, a następnie dodać cukier, zagotować. Do powolnie wrzącego syropu dodać starte na tarce z dużymi otworami obrane jabłka. Razem gotować szumując, aż dżem nabierze właściwej gęstości, a paski startych jabłek staną się szkliste. Gorący dżem włożyć do wymytych i wygotowanych, suchych słoików i od razu je uszczelnić.