HomeArtykuły Przetwory z owoców dziko rosnących

Przetwory z owoców dziko rosnących

Posted in : Artykuły on by : admin

Dereń
Dojrzewające owoce mają czerwone zabarwienie i oryginalny smak, zawierają dużo witaminy C, można je jeść na surowo. Nadają się do przygotowania mieszanych kompotów, np. z gruszkami lub jabłkami, można wykorzystać je na przeciery, soki lub wyciągi.

Marmolada dereniowa. Proporcje: 50 dag derenia, 75 dag jabłek, 80 dag cukru.
Jabłka, najlepiej Antonówki, upiec i gorące przetrzeć przez sito. Umyte owoce derenia zalać niewielką ilością wrzącej wody, pod przykryciem gotować 8-10 minut, a następnie gorące przetrzeć przez sitko perlonowe. Przecieranie tych owoców, ze względu na pestki jest dość trudne. Obydwa przeciery zmieszać, ogrzewać mieszając do wrzenia, a następnie dodać cukier i jeszcze gotować aż do zagęszczenia. Gotową marmoladę włożyć do wymytych i wyparzonych, suchych słoików i od razu zakryć. Marmolada nadaje się do przekładania ciast kruchych, biszkoptowych lub tortów.

Dereń

Dereń

Sok z derenia. Proporcje: 1 kg derenia, 1,5 l wody, 30-40 dag cukru.
Dojrzałe owoce derenia umyć, wsypać do torebki z folii włożyć na 2-3 dni do zamrażalnika. Następnie owoce wyjąć, rozmrozić, poprzecinać skórkę przynajmniej z jednej strony. Tak przygotowane owoce zalać połową ilości wrzącej wody, przykryć i podgrzewać na bardzo małym ogniu, aby nie dopuścić do zagotowania. Przez 30 minut utrzymywać w temperaturze bliskiej wrzenia. Odcedzić wyciąg i zalać owoce powtórnie pozostałą częścią wrzącej wody, znów ogrzewać przez 30 minut, odcedzić. Obydwa wyciągi połączyć, dodać cukier, podgrzać do rozpuszczenia cukru. Zlać wyciąg do małych butelek lub słoików ze szczelnym zamknięciem, pasteryzować przez 15 minut. Wyciąg można wykorzystać do sporządzenia nalewki lub jako dodatek do różnych napojów np. herbaty.

Bez czarny
Owoce dojrzewają w sierpniu i wrześniu, zebrane są w duże baldachy. Zbiera się całe baldachy ucinając nożyczkami pędy. Owoce całkowicie dojrzałe nie nadają się do jedzenia na surowo. Można je przerabiać na soki, powidełka, a przede wszystkim wykorzystuje się je do barwienia przetworów z innych owoców.

Sok z czarnego bzu. Proporcje: 1 kg owoców czarnego bzu, 5-15 dag cukru.
Sok z czarnego bzu można otrzymać różnymi sposobami. Najłatwiej uzyskać go przez parowanie owoców posypanych cukrem, można również zalać je bardzo małą ilością wody, doprowadzić do wrzenia i odcedzić gorący sok. Sok parowany zlewa się do wymytych i wyparzonych opakowań i od razu uszczelnia. Sok odcedzony należy osłodzić, podgrzać i dopiero zlać do słoików. Szczelnie zamknięte gorące słoiki z sokiem wstawić do wody o podobnej temperaturze i pasteryzować około 15 minut. Pozostałe owoce można przetrzeć przez sito, a uzyskaną marmoladkę wykorzystać.

Przecier z czarnego bzu. Proporcje: 1 kg owoców czarnego bzu, 10 dag cukru.
Dojrzałe owoce czarnego bzu bardzo starannie umyć, oberwać same jagody. Na dno naczynia wlać około 1 szklanki wody, włożyć owoce i pod przykryciem doprowadzić do wrzenia. Rozgotowane owoce przetrzeć przez sitko. Przecier osłodzić do smaku, rozlać do słoików i pasteryzować około 20 minut słoiki o pojemności 0,5 l, większe o 5 minut dłużej.