HomeArtykuły Smaczne potrawy z mięsa królików

Smaczne potrawy z mięsa królików

Posted in : Artykuły on by : admin

Do znanych i stosowanych sposobów przyspieszających dojrzewanie mięsa króliczego należy zalanie mięsa bejcem czyli zakwaszoną wodą z dodatkiem przypraw korzennych i cebuli. Proporcja na zalewę jest następująca: na 3 szklanki zagotowanej wody z dodatkiem kilku ziaren pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, liścia laurowego należy dolać 3/4 szklanki octu. Mięso obłożone cebulą zalać w salaterce zimną zalewą, przykryć i pozostawić w dolnej części lodówki lub spiżarni na 2-3 dni.
Mięso w tak sporządzonej zalewie nabiera specyficznego zapachu i smaku określonego terminem „na dziko”.
Innym znacznie korzystniejszym sposobem, bo bez dodatku octu, jest obłożenie mięsa cienko pokrajanymi plasterkami warzyw aromatycznych np. cebulą, selerem, pietruszką, ewentualnie czosnkiem. Mięso przed obłożeniem warzywami należy posmarować olejem przykryte razem z warzywami przechować w dolnej części lodówki przez 2-3 dni. Warzywa można zużyć do potraw. Nasze babcie zalewały często comber i udka królika po prostu kwaśną serwatką na 2 dni jest to sposób, który również znakomicie poprawia smak i zwiększa kruchość mięsa króliczego. Mięso królików można zamrozić.


Najsmaczniejsze mięso z królików uzyskuje się z uboju w grudniu lub styczniu, największą wartość mają też skórki. Mięso królików podobnie jak inne mięsa można przechować 7-8 miesięcy w zamrażarkach. Tuszki królików po 2 dniach po uboju należy podzielić według przeznaczenia na potrawy. Każdą część ułożyć do woreczka z folii, usunąć starannie z woreczków powietrze przez szczelne przyleganie mięsa do folii. Zamrażać w bardzo niskiej temperaturze zamrażarki nastawiając na „Max”. Po zamrożeniu mięso można przechowywać w temperaturze —18°C. W zamrażarce można również przechować, np. upieczone czy uduszone mięso, opakowane podobnie lub włożone do szczelnych foremek z folii aluminiowej. Kilka godzin przed przygotowaniem potrawy mięso należy wyjąć z zamrażalnika i pozostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia.
Mięsa raz rozmrożonego nie wolno powtórnie zamrażać.