Home / Artykuły / Sprzęt przydatny w przetwórstwie i opakowania
16 Marzec, 2016

Sprzęt przydatny w przetwórstwie i opakowania

Posted in : Artykuły on by : admin

W zasadzie w gospodarstwie domowym przetwory z owoców i warzyw przygotowuje się za pomocą sprzątu ogólnoużytkowego. Do koniecznego sprzętu zaliczyć trzeba kilka różnej wielkości misek emaliowanych, służących do mycia, przebierania, drelowania i rozdrabiania owoców oraz do mieszania warzyw. Emaliowana miska z grubym dnem jest znacznie lepsza do gotowania dżemów, powideł, galaretek, marmolad niż innego kształtu naczynie, ponieważ spora powierzchnia przyspiesza i skraca czas ogrzewania tych przetworów. Przetwory te można również sporządzać w płaskim emaliowanym garnku żeliwnym o pojemności 7-8 litrów. Garnek taki nie może mieć uszkodzonej emalii. Konieczny jest także garnek o mniejszej średnicy, ale wyższy służący do rozparowywania produktów na przeciery. Jeżeli dłuższe ogrzewanie jest konieczne, to warto mieć krążek metalowy lub azbestową siatkę do podkładania pod te naczynia. Bardzo przydatnym naczyniem jest czteroczęściowy garnek do parowania owoców, z których uzyskuje się soki. Garnek ten może być także wykorzystywany do pasteryzacji przetworów w opakowaniach.


Pożyteczna w przetwórstwie, a przydatna do wyciskania soków z owoców i warzyw, jest ręczna maszynka Alfa, przykręcana do blatu stołu. Maszynka wymaga jednak dość dużego wysiłku przy wyciskaniu soku. Znacznie wygodniej i szybciej otrzymuje się soki z owoców i warzyw za pomocą elektrycznych sokowirówek typu Eda lub Malina.
Z innych urządzeń mechanicznych bardzo przydatny jest minimikser z końcówką służącą do przecierania. Do niezbędnego sprzętu należą również sita perlonowe, cedzaki, tarki o różnych oczkach, noże nierdzewne zwykłe, noże do ozdobnego krojenia, łyżeczka do drążenia, łyżki wazowe o różnej pojemności, różnej wielkości łyżki drewniane z twardego drewna, lejki, najlepiej szklane, także różnej wielkości. Koniecznymi drobiazgami są również arkusze celofanu, 2-3 kawałki metrowe gazy, gumki — zamiast sznurków — służące do przytrzymywania nałożonych uszczelnień z celofanu lub pergaminu.