HomeArtykuły Surówki z owoców

Surówki z owoców

Posted in : Artykuły on by : admin

Surówki z owoców jagodowych. Proporcje: maliny, truskawki, poziomki, jagody-czernice, porzeczki czarne (około 50 dag), cukier, mleko, kefir lub śmietana.
Owoce umyć, przebrać, ułożyć w kompotierkach, posypać cukrem i polać mlekiem czy kefirem albo śmietanką.
Można również ułożyć owoce na kawałki lodów „Bambino” czy innych oraz udekorować na wierzchu bitą śmietaną.

Surówki z owoców mieszanych. Proporcje: jabłka, śliwki, gruszki razem (około 60 dag), szklanka wody, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, kilka orzechów, sok z cytryny lub kwas cytrynowy.
Obrane jabłka i gruszki pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny lub kwasem cytrynowym. Śliwki bez pestek pokrajać w ćwiartki. Zagotować wodę z cukrem, można z dodatkiem skórki cytrynowej lub 2-3 goździków, przestudzić, zalać owoce, dodać cukier waniliowy. Zimą do surówki można dodawać śliwki suszone uprzednio umyte i namoczone owoce cytrusowe obrane ze skórki, podzielone na cząstki i potem pokrajane w plasterki.
Gotową surówkę można posypać posiekanymi orzechami.