Home / Artykuły / Wina domowe
18 Lipiec, 2016

Wina domowe

Posted in : Artykuły on by : admin

Wino to napój o pewnej ilości alkoholu wytworzonego z moszczu w czasie fermentacji alkoholowej z winogron (wina gronowe) albo z innych owoców (wina owocowe). Sposoby uzyskiwania wina gronowego i owocowego są w zasadzie podobne. Wina sporządzone z innych owoców niż winogrona zawierają zbyt mało cukru i trzeba je dosładzać. Ponadto zbyt duża zawartość w nich kwasów zmusza do rozcieńczania moszczu wodą lub łączenia go z innym moszczem mniej kwaśnym. Produkowanie wina owocowego już z tych tylko powodów jest trudniejsze niż wina z dojrzałych winogron. Mowa tu oczywiście o winogronach dojrzewających w znacznie cieplejszym klimacie niż u nas.
Prawidłowo przygotowane domowe wino owocowe może zawierać od kilku aż do 18% alkoholu. Oprócz alkoholu wina owocowe zawierają między innymi kwasy organiczne, składniki mineralne, barwniki, garbniki, substancje aromatyczne.
Czynnikiem utrwalającym wina jest alkohol, stąd wina o niskiej jego zawartości należą do nietrwałych, podatnych na zepsucie. Średnio przyjmuje się, że wina zawierające 8-10% alkoholu zaliczane są do słabych, zawierające 10-14% alkoholu do win średniej mocy oraz wina o zawartości 14-18% alkoholu są winami mocnymi.


Drugim czynnikiem według zawartości którego dzieli się wina jest cukier. Wina zawierające 1-3% cukru to wina wytrawne, 3-7% cukru są to wina półsłodkie, 7-12% to wina deserowe słodkie.
Ze względu na barwę wina dzieli się na wina białe o jasnym zabarwieniu z różnymi odcieniami aż do brunatnego oraz wina czerwone o wyraźnym zabarwieniu ciemnoczerwonym i granatowofioletowym.
Wina różnią się także zawartością garbników, których białe zawierają znacznie mniej niż wina czerwone. Dlatego wina białe mają smak łagodniejszy, a wina czerwone bardziej cierpki.
Bardzo ważnymi cechami win są ich aromat, czyli „bukiet” i smak.
Aromat w dużej mierze zależy od rodzaju użytego surowca, oraz prawidłowości przebiegu całego procesu fermentacji. Na smak wina, który powinien być czysty, bez żadnych obcych posmaków, ma wpływ ilościowy stosunek poszczególnych składników oraz stopień jego dojrzałości. O smaku decyduje zawartość alkoholu, kwasów, cukru, garbników i substancji aromatycznych. Wszystkie te składniki powinny być dobrane proporcjonalnie, bez przewagi jednego z nich. Duża zawartość alkoholu i mała zawartość kwasów daje wino przypominające wodny roztwór alkoholu. Natomiast duża zawartość kwasów tłumi smak alkoholu, co również nie jest korzystne. To samo dotyczy cukru. Umiarkowana słodycz bardzo korzystnie wpływa na smak, uzupełniając smak kwasów i alkoholu oraz łagodząc cierpkość nadawaną przez garbniki.
Na smak i aromat wina ma również wpływ jego dojrzałość, czyli szereg procesów zachodzących w czasie fermentacji i po jej zakończeniu. Wino młode, bezpośrednio po zakończonym procesie fermentacji, nie ma pełnego aromatu i smaku.
O jakości wina świadczy również jego klarowność, którą uzyskuje się w warunkach domowych przez staranne ściąganie wina znad osadu pozostającego na dnie naczynia.
Smakosze i znawcy win wysoko oceniają prawidłowo wyprodukowane wina owocowe. Początkujący w tej gałęzi przetwórstwa powinni zaczynać od sporządzania win w niewielkich ilościach, ale za to pilnie obserwować przebieg fermentacji a nawet notować własne uwagi, i wykorzystywać je z roku na rok.

Tagi: stojak na wino, wino półsłodkie, wino francuskie