HomeArtykuły Wina domowe

Wina domowe

Posted in : Artykuły on by : admin

Naczynia i narzędzia do wyrobu win
Podstawowym naczyniem jest balon, butla lub gąsior szklany o pojemności co najmniej 5 l. Do balonu o znacznie większej pojemności niż planowana ilość wina warto nalać wodę i zaznaczyć na zewnętrznej stronie niezmywalną farbą poziom 5, 10, 15 1; ułatwia to potem wykorzystanie naczynia. Duże balony szklane trzeba umieszczać w wiklinowych koszach, gdyż chronią one przed stłuczeniem, a także ułatwiają przenoszenie. Do butli czy balonu potrzebny jest bardzo dokładnie dopasowany do otworu korek gumowy lub z naturalnego korka. Przez korek przekłada się rurkę fermentacyjną tzw. rurkę Nesslera, tworząc w ten sposób czop fermentacyjny. Jeżeli został użyty korek naturalny to jeszcze dodatkowo trzeba uszczelnić go parafiną.
Trzeba zaopatrzyć się również w gumowy wąż o przekroju około 1 cm długości co najmniej 1,5-2 m. Dobrze jest jeden koniec gumowego węża naciągnąć na szklaną rurkę. Ponadto trzeba zaopatrzyć się w wagę oraz dokładnie wycechowane naczynie miarowe.
Do wyciskania soku z owoców można wykorzystać ręczną maszynkę typu „Alfa” lub elektryczną sokowirówkę. Stary sposób wyciskania ręcznego soku z owoców, w idealnie czystych płóciennych workach, jest dość pracochłonny, ale może być wykorzystany.

Jak myć i odkażać naczynia na wino
Aby umożliwić prawidłowy przebieg procesów fermentacji trzeba usunąć z balonów i butelek do zlewania już gotowego wina, wszystkie inne drobnoustroje głównie pleśnie, które mogłyby wpłynąć na zniekształcenie procesu głównego.
Pękaty balon trudno myć szczotką, lepiej jest wsypać do środka podsuszone, drobno pokruszone skorupki jaj i nalać ciepłej wody z dodatkiem środka myjącego. Zakorkowany szczelnie balon trzeba potrząsać lub ostrożnie toczyć po podłodze. Skorupki wspomagają działanie środka myjącego. Następnie naczynie szklane trzeba kilkakrotnie płukać gorącą wodą i osuszyć odwracając do góry dnem. Przed samym napełnieniem naczyń moszczem lub przygotowanym winem wskazane jeszcze jest ich siarkowanie. W tym celu kawałek papieru należy nasączyć roztopioną siarką, umocować na drucie, zapalić nad samym otworem i bardzo szybko włożyć do środka opakowania zatykając otwór korkiem. Powstający ze spalania dwutlenek siarki niszczy wszystkie znajdujące się wewnątrz drobnoustroje. Po kilku godzinach balon lub butelki należy kilkakrotnie wypłukać przegotowaną wodą i znów odwrócić do góry dnem w celu osuszenia. Butelki zamiast siarkowania można wyprażyć w piekarniku.