HomeArtykuły Wina domowe

Wina domowe

Posted in : Artykuły on by : admin

Regulowanie kwasowości i dodawanie cukru do moszczu
Doprawianie moszczu, czyli regulowanie kwasowości i dodawanie cukru to następna bardzo ważna czynność dla otrzymania należytej jakości gotowego wina. Najczęściej otrzymane moszcze zawierają zbyt dużo kwasów, a mało cukru, aby wino uzyskało odpowiednią, żądaną zawartość alkoholu.
Przeciętna zawartość kwasów oznaczona w gramach w 1 litrze moszczu kształtuje się następująco:
– z agrestu 19
– z czarnych jagód 10
– z czerwonych borówek 21
– z czereśni 4
– z gruszek 3
– z jabłek 6-15
– z jeżyn 11
– z malin 15
– z białych i czerwonych porzeczek 24
– z porzeczek czarnych 30
– z wiśni 13
– z truskawek 10

Należy pamiętać, że w 1 litrze gotowego wina zawartość kwasów nie powinna przekraczać 6-10 g. Jednakże dodatek wody razem z rozpuszczonym w niej cukrem nie może przekraczać 2 l na 1 l moszczu, gdyż przez dodanie większej ilości wody nadmiernemu rozcieńczeniu ulegają wszystkie inne składniki moszczu, co znów jest niekorzystne dla ostatecznego smaku wina. Stąd wynika konieczność łączenia moszczów mniej kwaśnych z bardziej kwaśnymi, co sprawia pewne trudności ze względu na różny okres dojrzewania. Amatorzy dobrych win owocowych radzą sobie przygotowując moszcze pasteryzowane.
Z moszczów zawierających zbyt mało kwasów można także przygotować wino, trzeba jednak dokwasić je dodając kwas cytrynowy. Moszcz zakwasza się, jeśli owoce przeznaczone na wino zawierają mało kwasów, np. gruszki, róża i truskawki. Aby zwiększyć kwasowość moszczu o 0,1 % (czyli o 1 g w litrze) należy dodać do nastawu 1 g kwasu cytrynowego na 1 l moszczu (nastawem nazywa się doprawiony moszcz). Moszcz najlepiej jest doprawiać we wcześniej przygotowanym balonie lub butli, w której będzie on fermentował. Nadmierna zawartość kwasów, chociaż jest wadą wina, sprzyja jego trwałości w przeciwieństwie do niedostatecznej kwasowości, która jest wadą, i sprzyja występowaniu różnych chorób i wad wina mogących doprowadzić do jego zniszczenia.
Dodatek cukru zależy od zawartości cukru w moszczu, a także od tego jaka ma być moc wina czyli ile procent alkoholu ma ono zawierać.